Connect with us

Društvo

10. Zagorski likovni salon otvoren u Krapini

Danas, 14. lipnja u Gradskoj galeriji Krapina otvoren je 10. Zagorski likovni salon organiziran od strane POU Krapina.

U otvorenje salona svojom su izvedbom posjetitelje uveli Gudački kvartet Rucner i njihov glazbeni gost Peter Soave.

Gudački kvartet Rucner utemeljio je 1998. godine, bračni par Snježana i Dragan Rucner, pojasnila je Ana Grđen, kustosica pripravnica Galerije grada Krapine.

-Tradiciju komornog muziciranja nastavljaju izvedbama skladbi klasičnog i suvremenog repertoara, osobito suvremenih hrvatskih autora-rekla je Grđen.

Galerija grada Krapine u svojih gotovo 31 godinu postala je kulturni dragulj našeg grada koji okuplja strastvene pojedince s područja likovne, glazbene, dramske, filmske umjetnosti i književnosti.

Ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović rekla je kako je Zagorski likovni salon umjetnička manifestacija koja sad već ima dugu i bogatu povijest promicanja suvremene, likovne umjetnosti u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

-Okuplja umjetnike raznih profila i generacija pružajući im platformu za prezentaciju njihovih radova. Cilj salona je da se s jedne strane potiče raznovrsnost, a s druge da se uz već dobro poznata imena promoviraju oni manje prisutni umjetnici zagorskog kraja-rekla je Pavlović istaknuvši kako je kroz svoj dugogodišnji rad, Zagorski likovni salon postao neizostavni dio kulturnog život naše sredine pridonoseći bogatstvu i raznovrsnosti umjetničke scene u regiji.

S poviješću likovnih salona održanih u galeriji posjetitelje je upoznala Vesna Kunštek, bivša kustosica Galerija grada Krapine, istaknuvši kako je prvi salon održan 1997. godine.

-Zavičajnost se nikada nije prestrogo gledala, već se žiri u prosudbi orijentirao na osobnost i kvalitetu. Zagorski likovni salon nije podlijegao tematskoj zadatosti, već poziva autore da sudjeluju s djelima vlastite preokupacije i s temama kojima su se posvetili-rekla je Kunštek istaknuvši kako je kako je velik broj zainteresiranih za jednu takvu manifestaciju.

Branka Hlevnjak, članica ocjenjivačkog suda rekla je kako je kvaliteta ovogodišnjeg likovnog salona zaista velika.

Pronaći ćete svatko za sebe nešto što će vas zadiviti. Sva ona poetika koja je proizašla iz individualnih rukopisa umjetnika je prisutna u najboljem izboru koji smo vam mogli priuštiti-zaključila je Hlevnjak.

Kao i dosadašnjih godina i ove godine Stručni ocjenjivački sud u kojem su sudjelovali Branka Hlevnjak, Duje Jurić i Neven Bilić je predložio, a Organizacijski odbor dodjeljuje tri jednako vrijedne nagrade u iznosu od 1.000 eura čiji su dobitnici Andrea Pavetić, Anita Kos i Sunčanica Tuk

Sunčanica Tuk prvi put sudjeluje ove godine.

-Zagorski likovni salon jedno je važno događanje koje treba nastavljati dalje. Vjerujem da ta izložba utječe na umjetnost u području grada Krapine, ali i šire-kratko je poručila Tuk.

Umjetnicima je čestitao i Ivica Hršak, zamjenik gradonačelnika Krapine.

-Sam korak od ideje do organizacije, potrebno je učiniti mnogo toga, a kada tome pridodamo 24 godine, 10 likovnih salona, više od 1.000 umjetničkih djela možemo reći da je to lijepa i značajna manifestacija u našem gradu-rekao je Hršak.

Izaslanica ministrice kulture i medija RH, viša savjetnica u službi za muzejsku djelatnost Rašeljka Bilić napomenula je kako kultura u Krapini zaista živi.

-Prateći vaš rad i podržavajući rad Galerije mogla bih reći da ona zaista obavlja i muzejsku i galerijsku djelatnost. Ova manifestacija je samo potvrda niza godina od osnutka i 50 godina kontinuiranog galerijskog rada na ovom području kojim ste podržavali rad umjetnika. Prije svega lokalnih, ali i vanjskih-rekla je Bilić napomenuvši kako je ova nagrada potvrda kvalitete ovog salona koji se već godinama održava i potvrda svega onoga što se trenutno događa na našoj likovnoj sceni.

mstužić/zip.com.hr 14.06.2024.

Continue Reading

Aktualno