Connect with us

Inspirativne priče

Višestruko nagrađivani vinogradar iz Jesenja otvorio nam je vrata svog podruma i ispričao svoju priču

Ivica Janžek iz Jesenja višestruko je nagrađivani vinogradar. Samo ove godine osvojio je tri zlata, osam srebra i dvije bronce na ocjenjivanjima vina.

Uz vinograd, Janžek uzgaja i kukuruz te ječam, a ima i vlastiti voćnjak.

Janžek nas je proveo kroz svoj vinogradarski raj gdje ima 922 čokota raznih vrsta.

-Radim terminac, zeleni silvanac, chardonney, sivi pinot, kerner i nešto rizlinga. To su najbolje sorte, terminac i kerner imaju najveće šećere. Imam i štajersku belinu i šipon te jednu crnu sortu, srbijanski nasad iz 90-ih-govori Janžek.

Zanimljivo je istaknuti kako, iako se godinama bavi vinogradarstvom te osvaja brojne nagrade, Janžek ne pije aklohol, a da li je vino dobro zaključi po mirisu, izgledu te po razini šećera.

Ja uvijek berem zadnji. Da mogu tako kasno brati upotrebljavam sredstvo koje se prilikom transporta voća i povrća špriče da ono ne zagnije-objašnjava Janžek te napominje kako mora štititi i od ptica kako ne bi pojele plodove, a za to koristi zvučnik koji smjesti u vinograde putem kojih na prekide pušta zvuk.

Ivica Janžek već je 15 godina član vinogradarske udruge i svaku godinu dobije zlato.

-18.60 je najveća ocjena Zagorja 2010. godine. Tu je bilo 26 udruga i mi smo dobili najveću ocjenu i to nam je dalo poticaj za dalje. Što se tiče Zeline, na 50., 51., 53., 54., 55. izložbi sam dobio zlato. To nije slučajno kao kad čovjek jednom dobije, to je konstanta-govori Janžek o svojim postignućima te ističe kako su mu najdraže nagrade baš one iz Zeline, jer, kako kaže, kad redom dobivate neku nagradu, onda je to veliko postignuće.

Što se tiče posla oko vinograda, tu ima pomoć obitelji.

Sin pomaže, on je iskusniji i on podrumari, ja više ne mogu. Sve radimo obiteljski-kazao je Janžek.

Georg Gal iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva svojim savjetima pomaže Janžeku i svim vinarima i vinogradarima koji pokažu potrebu za tim, a podijelio je i jedan savjet.

Sad je vrijeme za tretiranje za američkog cvrčka s obzirom da nam je to trenutno najaktualnija stvar koja se u vinogradarstvu događa s obzirom na velike štete koje cvrčak radi-rekao je Gal te pozvao vinogradare i vinare da im se obrate ako ne znaju kojim načinom ili sustavom bi si pomogli.

Mi onda izađemo na teren, pomognemo koliko možemo, predložimo neke metode za rješavanje toga. I sam gospodin Janžek upotrebljava ove žute, ljepljive ploče koje su nam neki indikator kojim dolazimo do vremena kad bi trebalo najbolje tretirati-kazao je Gal te napomenuo kako na njihovim stranicama možete dobiti preporuke i sve informacije koje trebate.

mstužić/zip.com.hr 28.06.2024.

Continue Reading

Aktualno