Connect with us

Društvo

Vatrogasna vježba namijenjena isključivo ženama održana je u Mestinju u Sloveniji – sudjelovale su i članice Vatrogasne zajednice KZŽ

U subotu, 18. studenog održana je vatrogasna vježba u Mestinju u Sloveniji na kojoj je sudjelovalo pet članica Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije.

Posebnost ove vježba bila je u tome što je u potpunosti bila namijenjena ženama. Sudjelovalo je 80 članica Gasilske zvezde Šmarje pri Jelšah sa 15 vozila, uključujući i 5 članica iz VZKZŽ: DVD Krapina, Đurmanec i Gornja Šemnica.

Na vježbi je sudjelovala i dugogodišnja članica DVD-a Krapina, Laura Kranjčec koja je istaknula kako je ova vježba bila izvrsna šansa da se pokaže kako vatrogastvo nije samo takozvano muško zanimanje.

– Ovo je bila prilika da mi, koje se vrlo često pericipiramo kao nježniji spol, pokažemo da to nije uvijek tako i da žena može sve što može i muškarac. Iako je vatrogastvo nažalost pretežito još uvijek dominantno muški posao, ovakve vježbe dokazuju da to ne treba tako biti te su primjer kojem bi se svi morali voditi. Cure su otklonile svaku sumnju u ženski spol i pokazale kako nema mjesta predrasudama, da smo spremne za sve izazove koji nam se prikažu – poručila je Kranjčec.

Da predrasude i dalje postoje istaknula je i Laura, ali ovakve su vježbe pravi primjer te motivacija za sve žene koje se žele baviti vatrogastvom.

– Kao dugogodišnja članica DVD-a Krapina i polaznica Državne vatrogasne škole koja se svakodnevno susreće s podcjenjivanjem i predrasudama, sretna sam što sam uspjela dobiti priliku sudjelovati na vježbi ovakve vrste. Iako na prvu ne izgleda previše važna, ovakva vježba je motivacija za sve cure, žene koje razmišljaju o tome da se priključe ovom poslu, ali ih druge koče u tome, ovo je dokaz da se sve može kad se hoće, da nismo mi tu samo da bi bile lijepe nego da obavimo posao i poziv koji nas zove i za koji smo rođene kao i naši muški kolege. Nadam se da će ovakve vježbe postati češće, da će se naša zajednica povesti ovim pozitivnim primjerom te da će stati na kraj predrasudama i sveprisutnom mišljenju da žena nešto ne može – konstatirala je Kranjčec.

lleljak/zip.com.hr 20.11.2023.

Continue Reading

Aktualno