Connect with us

Društvo

“Povijest žena” – knjiga koja na popularan i djeci pristupačan način prikazuje povijest žena od prapovijesti do suvremenosti

Ilustrirana knjiga koja govori o položaju žena kroz povijest, namijenjena je prije svega djeci, no u njoj će uživati dakako i odrasli!

Knjiga koja progovara o položaju žena od prapovijesti pa sve do danas, izvrsno je štivo za sve uzraste, posebno ako želite saznati o tome kako je upravo žena osmislila prvi lunarni kalendar ili ako vas zanima kako je drevna Egipćanka bila slobodna i neovisna u izboru bračnog statusa i partnera, dok je u antičkoj Grčkoj, kolijevci demokracije, žena bila najprije vlasništvo svoga oca, potom supruga, a u slučaju njegove smrti i vlasništvo sina.

Knjiga “Povijest žena” poljske autorice Katarzyne Radziwiłł te ilustratorice Joanna Czaplewska, objavljena je ovog travnja u nakladi kuće Srednja Europa iz Zagreba u hrvatskom prijevodu Marte Agičić.

Knjiga donosi zanimljiv pregled položaja žena od 30 tisuća godina prije Krista pa sve do danas, iskazan na djeci primjeren način, no zasigurno će i mnogim odraslima pojasniti razloge ukorijenjenosti patrijarhata u društvu te ukazati na kontinuiran civilizacijski napredak u pogledu unaprjeđenja ženskih ljudskih prava. Isto tako će dobro doći svima u slaganju jasnije slike zašto danas u 21. stoljeću još uvijek govorimo o neravnopravnom položaju žena u društvu, o borbi za paritet, jednake plaće za jednak rad, ravnopravniju raspodjelu kućanski poslova i skrbi za obitelj.

zip.com.hr 05.05.2023.

Continue Reading

Aktualno