Connect with us

Društvo

Niko Vrgoč iz Zaboka sa prijateljem Matejem razvio je simulator kirurgije zgloba koljena

Niko Vrgoč (19) i Matej Gongola (20), studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje uz faks iza sebe imaju brojne projekte i izvanredna postignuća.

Sa svojim ANGLER 3D printerom odnijeli su pobjedu na natjecanju ‘Start It Up’ u organizaciji HSA. Printer je projekt simulatora kirurgije zgloba koljena koji studentima medicine služi za vježbanje.

-Mi smo zapravo pobijedili na natjecanju s ANGLER 3D printerom za medicinske primjene koji mi proizvodimo. U suradnji s našim klijentima s Medicinskog fakulteta razvili smo, dizajnirali i isprintali uređaj za simulaciju kirurgije na našem medicinskom printeru. Taj simulator je praktički dokaz praktične primjene našeg 3D printera-objasnio je Niko za Net.hr.

Na printeru su radili oko godinu dana, dok je razvoj simulatora trajao svega mjesec dana.

-Odlazili smo na brojne sastanke s ortopedskim udrugama i Medicinskim fakultetom kako bismo što bolje razumjeli njihove potrebe. Najzahtjevnije nam je bilo izraditi alat za simulator koji nalikuje na pištoljčić s kamerom na vrhu. Taj alat kirurg umeće u koljeno, odnosno u simulator, kako bi mogao vidjeti proces operiranja-pojasnili su mladići.

Niko na svojim projektima radi već od srednje škole, stoga je ovo za njega već potpuno uobičajeno. Kazao je kako je svoj prvi printer izradio već sa 15 godina.

-Bilo je dosta zahtjevno, ali sve je dostupno na internetu. Taj 3D printer sam napravio u svega nekoliko mjeseci, a to je bila samo želja i dobra volja za naučiti nešto novo i na kraju imati stroj s pomoću kojeg mogu izrađivati dijelove za druge projekte-prisjetio se Vrgoč.

Nakon izrade 3D printera nije trebalo proći mnogo vremena kako bi počeo izrađivati i druge stvari. Tijekom pandemije korona virusa izradio je volan za video igrice. Tako je i upoznao Mateja koji mu je postao najbolji prijatelj i poslovni partner.

Niko je na projektima radio danonoćno

-Pred kraj 2020. godine, kada sam krenuo u 2. razred srednje škole, počeo sam izrađivati volan za simulator vožnje. Nisam ga imao namjeru koristiti već sam planirao slagati volane i prodavati ih. Skoro godinu dana radio sam, prototipirao i razvijao volane za simulatore vožnje svaki dan, dan i noć-ispričao je.

Koliko truda je uložio u svoje projekte govori i činjenica kako je na njima radio čim bi došao iz škole ili pak je dugo ostajao budan, a sutradan bi ponovo krenuo u školu. Uz sav taj rad desilo mu se i nekoliko puta da je prespavao školu ili došao samo na posljednjih nekoliko sati.

Iako u prvih godinu dana nije uspio prodati niti jedan volan, vjerovao je u svoj proizvod i nastavio ga marljivo razvijati.

-Pred kraj prvog polugodišta 3. razreda, profesori koji su znali što radim odlučili organizirati izložbu mojih proizvoda. Matej je tada bio 4.razred i radio je svoj završni rad, koji je bio simulator vožnje auta. Kako sam imao izložbu svojih volana i ostale opreme za simulatore vožnje, profesor koji je bio Mateju mentor za njegov završni rad nas je povezao. Počeli smo pričati o nekim idejama što bismo mogli raditi i rodilo se prijateljstvo-kazao je Niko.

Niko je nakon dvije godine rada uspio prodati svoje prve volane.

-Izrađivao sam simulatore vožnje za testne vozače Rimac automobila poput Daria Šamca i za mnoge druge poznate rally vozače iz cijele Europe. Oni su me malo promovirali i počele su se redati prodaje volana i ostale opreme. Ubacio sam Mateja u tim za razvoj volana i opreme. Posao smo malo uhodali i počele su prodaje. Od tada smo nerazdvojni tandem i skoro svaki posao radimo zajedno-ispričao je Vrgoč.

Trud se na kraju uvijek isplati

Niko i Matej trenutno razvijaju neke nove projekte povezane s medicinom, a najviše vremena ulažu u ANGLER I RoboLift, odnosno robotizirana invalidska kolica.

-RoboLift je za sada jedan od najzahtjevnijih projekata. Pomoću naših kolica rješavamo veliki problem s kojim se susreće medicinsko osoblje i njegovatelji. Kolica imaju mogućnost dizanja i spuštanja pacijenta te mogućnost ispruživanja iz sjedećeg u ležeći položaj. Na taj način njegovatelji ne trebaju ručno dizati pacijenta, već ga podižu pritiskom gumba na visinu bolničkog kreveta i tako izbjegavaju bolove u kičmi-objasnili su dečki.

Na Mateja i Niku mnogi bi se mogli ugledati, oni su dokaz kako se rad, trud i upornost uvijek isplate, ali i da se u Hrvatskoj može uspjeti ako to zaista želite, a oni svoju priču planiraju nastaviti baš ovdje.

Sve što se može raditi vani, može se raditi i u Hrvatskoj. Tko želi nešto postići, može to ostvariti ovdje. Potrebna je samo dobra volja, učenje i rad-poručili su mladići.

zip.com.hr/Net.hr/Foto: facebook: Hrvatska studentska asocijacija 10.07.2024.

Continue Reading

Aktualno