Connect with us

Društvo

VHZK jednu od mnogih svojih konferencija organizira na Krku

VHZK svoj rad temelji na znanstvenoj i stručnoj aktivnosti. Veleučilište je uključeno u šest konferencija tijekom godine, na četiri od njih je suorganizator, dok je na dvije konferencije nositelj isključivo Veleučilište.

Dekan VHZK Nenad Sikirica govori kako potpuno sami organiziraju konferencije pod nazivom “Susreti” i “BAŠKA SIF FORUM”.

-Sad smo imali konferenciju Susreti koju održavamo svaku godinu. To je konferencija koja se bavi temom koja je tada aktualna-objasnio je dekan te kazao kako je prošle godine tema bila vezana uz rad na daljinu, Covid i posljedice toga.

-To je bila interesantna konferencija uz 22 rada koja su napisali naši profesori i studenti-rekao je Sikirica kazavši kako je ovogodišnja tema bila “Umjetna inteligencija u poslovanju”.

-Imali smo 20 radova, 36 ljudi, od toga tri strana profesora. Pola radova su studenti napravili i prezentirali u suradnji s profesorima i ta nam je konferencija izuzetno važna i interesantna jer su svi radovi dva puta recenzirani i oni su u svim bazama, moraju biti i u nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci-rekao je Sikirica i istaknuo kako su izdali zbornik radova.

-S druge strane imamo potpuno drugačiju konferenciju, BAŠKA SIF FORUM. Radimo ju jer je dugi niz godina Veleučilište u Baškoj bilo suorganizator konferencije i tamo imamo izvrsne uvjete-rekao je te napomenuo kako je konferencija interesantna jer okuplja ugledne stručnjake iz cijelog svijeta koji razmatraju dosta široko područje.

Mi se bavimo prostornom statistikom, statističkim strojnim učenjem, umjetnom inteligencijom, prognostičkim modeliranjem procesa, prvenstveno smo vezani uz satelitske sustave u smislu globalnih sustava, tako da su nam uvijek gosti iz zemalja koji imaju globalne sustave. Sad smo se malo više bacili na te obnovljive izvore energije, ali tu je i medicina, epidemiologija, telekomunikacije, sve ono što koristi podatke, odnosno obradu podataka da bi se do nečega došlo-kazao je dekan te istaknuo kako je ove godine iznimno sretan jer ima izuzetno jake i interesantne ljude koji dolaze na konferenciju.

mstužić/zip.com.hr 10.06.2024.

Continue Reading

Aktualno