U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca večeras je održana nezaboravna gastronomska večer u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Lepoglavski pušlek”.
Posjetitelji su uživali u bogatoj ponudi tradicionalnih jela lepoglavskog kraja, pripremljenih prema receptima iz „Lepoglavske kuharice“.
Posebno zanimanje izazvala je demonstracija pripreme gibanice s repom, autentične slastice koja je prošle godine dobila jamstveni žig Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. Ova nagrađivana delicija, koja je osvojila zlatnu medalju na prošlogodišnjem Interslast kongresu u Tuheljskim Toplicama, izazvala je oduševljenje svih prisutnih.
Osim toga, posjetitelji su imali priliku kušati i druge tradicionalne specijalitete poput mlinčanog kolača i zagorske juhe, kao i vrhunska vina članova Udruge vinogradara, voćara i vinara “Klopotec”.
Da je gibanica s repom starinsko jelo, na kojem je ona, kao i njezina majka odrasla, kazala nam je Štefica Bizek, predsjednica KUD-a Lepoglavski pušlek.
-To je proizvod na kojem smo mi odrasli i kojeg želimo pokazati večerašnjim posjetitelja, a naravno i ostaviti našim mladima da vide na čemu se nekad živjelo. To je bilo sirotinjsko jelo koje se jelo sezonski jer nije bilo zamrzivača. Jeli smo ga od studenog do Uskrsa, kad se on tradicionalno pripremao za Uskršnji ručak- kazala je Bizek.
Kako uz gibanicu s repom najbolje ide vino Graševine, naglasio je Vladimir Geček, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Klopotec.
-Udruga je imala prekid djelovanja od 18 mjeseci za vrijeme korone, nakon čega smo ju opet aktivirali. Trenutno brojimo 60-tak članova, i taj broj svakodnevno raste. Što se tiče vina ovog kraja, tu su pretežno Graševina, Sauvignon, Rajnski rizling, Muškat i Traminac- rekao je Geček.
Kako je Lepoglava bogata kulturno-povijesnom baštinom, rekao je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.
–Mi ovdje u Lepoglavi želimo zadovoljiti sva čula, i mislim da smo jedni od rijetkih koji u tome i uspijevamo. Lepoglavska čipka je prekrasna, i prepoznata je u cijelom svijetu na čemu možemo biti iznimno ponosni. Imamo i puno priča za ispričati, pa možemo reći da je Lepoglava bila centar kulture i obrazovanja, a možemo se podičiti i vrhunskom eno gastronomijom. Lepoglava je grad u kojeg svi žele doći jer imaju nešto lijepo za čuti, vidjeti i okusiti-poručio je Škvarić.
Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, istaknula je kako je Varaždinska županija svojevrsna riznica gastronomskih proizvoda.
-Imamo 25 zaštićenih proizvoda, i nizom mjera podupiremo OPG-ove i udruge, što kroz promociju, tiskanje letaka, monografije… Cilj nam je da naši najmlađi usvoje naviku i kulturu konzumacije domaćih autohtonih proizvoda, pa smo stoga u svim vrtićima podijelili bojanke “Okusi i mirisi Varaždinske županije”. Također, sufinanciramo i odlazak naših poljoprivrednih proizvođača i udruga na međunarodne sajmove i izložbe, uz 12 mjera kojima ih potpomažemo- kazala je Zagorec, dodavši kako Lepoglava čini jednu nezaobilaznu cjelinu Varaždinske eno gastronomije.
Okupljenima se u ime jedinica lokalne samouprave obratio i Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a.
-Udruge su ukras naših gradova i općina, a bez njihova truda kao i truda Općina, Gradova i Županije toga ne bi bilo. Vjerujem da ćete tako nastaviti i dalje, potporu imate i želim vam da zaštitite još puno proizvoda- rekao je Lukačić.
Uz opuštenu atmosferu, bogate okuse i vrhunska vina, ova večer je bila pravi praznik za ljubitelje tradicije i domaće kuhinje.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.