“Već 10-ak godina ovdje ljudi iz Hrvatske, regije i čitavog svijeta sa nama dijele svoje kulinarske vještine i to je izuzetna vrijednost” – istaknuo župan Kolar na otvaranju 12. Interslasta u Termama Tuhelj
Danas, 17 .istopada 2023. godine, se u Termama Tuhelj održava 12. INTERSLAST, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva.
Interslast se ove godine održava s glavnom temom: Izvorni slastičarski proizvodi u svijetu te se očekuje da će sudionici moći kušati više od 200 vrsta kolača i slastica iz Hrvatske, Europe i drugih dijelova svijeta. U sklopu kongresa bit će održan Pastry cup of Croatia – natjecanje slastičara seniora Alpe Adria i zemalja ex Yu, ARTslast – natjecanje juniora i učenika srednjih slastičarskih škola Hrvatske, Slovenije i ex Yu te FOLKSLAST – promocija izvornih hrvatskih slastica iz četiri hrvatske županije.
Natječe se u 3 kategorije: Orehnjača – potica, Slastičarske breskvice, Makaronsi/makaroni, a stručni žiri predvodi Miroslav Dolovčak, predsjednik ocjenjivačke sekcije HKS Kuharskog saveza Hrvatske, a među ocjenjivačima su najpoznatija hrvatska slastičarska imena; Dragica Lukin, Stjepan Vincek, Branko Ognjenović, Sandra Jadek, Štefica Gulija, Branko Čukelj, Ivan Borovac, Dražen Đurišević, Zlatko Sedlanić, Krešo Čavljak, Marina Paleka, Zlatko Sedlanić, Matea McConnell, Tomica Banić, Snježana Bošnjak, Sarkis Yacoubian
Organizator Interslasta je Novinsko poduzeće Robinson iz Zagreba, a vlasnik Stjepan Odobašić, kazao je kako je je Interslastu gotovo 400 sudionika iz cijele Hrvatske, te da je svake godine sve veći interes.
– Ovdje danas imamo nekoliko naglasaka, a prvi je na izvorno hrvatsko slastičarstvo. Ove godine smo imali izuzetan interes za natjecanje, javilo se 60 ekipa srednjih kuharskih slastičarskih škola s područja Alpe Adria, veliko povećanje u odnosu na prošle godinu, i prijavile su se 52 ekipe seniorskih slastičara- kazao je Odobašić te se osvrnuo i na situaciju sa slastičarstvom u Hrvatskoj:
– U Hrvatskoj u ovom trenutku, nedostaje oko 300 slastičara, to je jedna gruba procjena, neki kažu da je to daleko više. Moramo puno poraditi na školskom sustavu koji bi educirao nove slastičare. Taj problem nije samo kod nas, nego i u Sloveniji, i u susjednim zemljama EU. Slastičarstvo je inače grana koja u Hrvatskoj bilježi porast od 20 posto u odnosu na prošlu godinu, a takav porast potrošnje nema niti jedna industrijska grana i to nam je zapravo pokazatelj da moramo što prije nešto učiniti glede edukacija mladih slastičara- zaključio je Odobašić.
Branko Čukelj, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i član žirija, kazao je kako uz profesionalne kuhare i slastičare sudjeluju učenici koji imaju svoje eksponate, no da smatra da će biti jako zanimljivo, kao i da će im zbog velikog interesa i prijavljenih uzoraka ocjenjivanje malo duže trajati.
-Kod tradicionalnih kolača, više gledamo na tradiciju, kod makovnjače i orehnjače sam sastav, kakvo je tijesto, kakav je fil, i sama izvedba kolača. Što se tiče makaronsa, to je jedna od zahtjevnijih slastica, za nekog tko nije stručan bit će ih teško izvesti, no ovo je ipak natjecanje- rekao je Čukelj.
Da su zaista jako zadovoljni što je Slovenija zemlja partner potvrdio je zamjenik veleposlanika Slovenije Miha Fatur.
-Slovenija ima jako dobru gastronomsku tradiciju, a veliku pozornost dajemo slasticama. Kraljica slovenskih slastica je “potica” i radi se u 30 različitih verzija. Danas predstavljamo veliku “poticu” iz Pehtrana, a ponosni smo i na bledske kremšnite, na jako poznatu prekomursku gibanicu i naravno ljubljanske štrukle koji su jako slični vašima – kazao je Fatur pohvalivši se da je i sam ove godine pripremio za Uskrs “poticu” prema receptu svoje mame koja je jako poznata po odličnim slasticama, no kako mora još puno vježbati da ju dostigne.
A kako je ovaj događaj važan i zbog imidža destinacije Krapinsko zagorske županije kazao je župan KZŽ Željko Kolar, koji je istaknuo kako je svake godine sve više učesnika na Interslastu.
-Naši učenici strukovnih škola koje su vezane za turizam i ugostiteljstvo, imali su prilike vidjeti kako se to radi u ostatku svijeta, mogli su koristiti znanja i iskustva nekih vrhunskih chefova, slastičara iz čitavog svijeta i to je nešto što ne možete platiti. Promovirali smo Zagorje kao turističku destinaciju, našu gastronomsku ponudu, naše gastro proizvode i vjerujem da radimo jedan jako dobar posao. Zemlje partner se mijenjaju s ambasadama stranih zemalja, uspostavljamo dublje kontakte, za ovakvu veliku organizaciju to je neophodno. Naše udruge se uključuju u Interslast, i danas, osim zagorskih štrukli, se može probati ljubljanski štrukli i prekomurska gibanica- rekao je Kolar te dodao kako su smještajni kapaciteti u potpunosti puni.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.