Connect with us

Društvo

Uspješno realiziran 4. Humanitarni obrtnički lonec

U subotu 15. lipnja održan je četvrti po redu Humanitarni obrtnički lonec.

Projekt koji je organiziralo Udruženje obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice okupio je ekipe iz cijele Hrvatske i jednu iz Slovenije s ciljem prikupljanja sredstava za kupnju invalidskih kolica i ostalih ortopedskih pomagala za Gordanu Sedlar iz Stubičkih Toplica.

Na početku humanitarnog kuhanja prisutne je pozdravila predsjednica Udruženja Zvjezdana Dekan.

Dobrodošlicu u Donju Stubicu svima su poželjeli gradonačelnik Nikola Gospočić i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučiš. Ispred Hrvatske obrtničke komore pozdravne riječi uputio je predsjednik Dalibor Kratohvil te svečano otvorio manifestaciju. Tokom dana, župan Željko Kolar je obišao sve štandove i osobno pozdravio članove svake ekipe. Svojim prisustvom manifestaciju su podržali i saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak, gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić, potpredsjednik HOK-e i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Ivica Zanetti, direktor Radija Stubice Mladen Kukas te predstavnici ostalih medija.

Ekipe sastavljene od obrtnika, poduzetnika, članova udruge i jedna ekipa lovaca pripremali su autohtona jela svoga kraja koja su se ponudila posjetiteljima u zamjenu za donacije. Posjetiteljima su ponuđene razne delicije kao što su: istarski fuži s tartufima, fritaja, kotlovina, gulaš, razni specijaliteti s roštilja, kobasice, šunka u kruhu, žabe, dalmatinski pršut, odojak, kolači i još mnogo toga.

Prikupljeno je dovoljno sredstava te će se narednom razdoblju kupiti planirana invalidska kolica i ostala ortopedska pomagala koja će si odabrati Gordana iz Stubičkih Toplica za koju je humanitarna akcija organizirana kako bi joj se olakšao svakodnevni život. Gordana je također posjetila manifestaciju i s nestrpljenjem očekuje nova kolica.

Divan nastup priredila je Dječja folklorna skupina KUD-a Matija Gubec koja se predstavila s dječjim igrama, pjesmama i plesovima, a sve pod voditeljstvom Snježane Benko i Mateje Jožinec.

Sudionike i posjetitelje zabavljali su Tamburaški sastav 5 za 5 i DJ te je bilo omogućeno praćenje nogometne utakmice Hrvatska-Španjolska.

Ova manifestacija nema samo humanitarnu svrhu. Cilj projekta je i promocija obrtništva, suradnje, gastronomske ponude karakteristične za određene regije u Hrvatskoj i šire kao i obogaćivanje turističke i kulturne ponude našeg kraja. Svake godine nastoji se goste upoznati sa znamenitostima u našoj blizini. Ove godine posjetili su Gupčevu lipu gdje su ih dočekali vlasnici Birtije pod lipom sa domaćom „strepom“ i vinom te su se obišli Spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu kao i Spomen park Rudolfa Perešina pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

zip.com.hr 16.06.2024.

Continue Reading

Aktualno