Na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku danas, 09. svibnja je svečano otvorena manifestacija Mali gastro, okupljanje koje već 22. godinu zaredom spaja učenike i profesore ugostiteljskih škola iz cijele Hrvatske.
Manifestacija je i ove godine potvrdila svoj status važne točke susreta mladih talenata iz sektora turizma i ugostiteljstva.
U ime domaćina, sve okupljene pozdravila je ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec, istaknuvši uspjehe škole na međunarodnoj razini.
– Čast mi je ponovo biti na zabočkom trgu na manifestaciji Mali gastro. Ovdje možete vidjeti što radimo u sklopu zanimljivog projekta koji smo proveli putem Ministarstva turizma “Biram održivo”-rekla je Jurec te ponosno dodala kako je od 143 škole iz 10 europskih zemalja, tim SŠ Zabok prošli tjedan u Rimu završio na drugom mjestu.
Program je obogaćen i popularnom utrkom konobara, koja će započeti u 11 sati, tradicionalno izazivajući smijeh, veselje, ali i natjecateljski duh.
Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, izrazivši dobrodošlicu svim sudionicima.
– Poseban pozdrav učenicima našeg centra. Dobrodošli u Zabok, lijepo se osjećajte – poručio je Hanžek.
Manifestaciju je službeno otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, osvrnuvši se na važnost strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva te ulaganja u obrazovne ustanove.
– Ovaj 22. Gastro je jedna manifestacija koja okuplja najbolje ugostiteljske škole iz Hrvatske. Nama kao Županiji, kao osnivaču je izuzetno drago da se okupljate, pokazujete svoje vještine, a mi smo se potrudili da imate novu školu, novi centar, da imate najbolje moguće uvjete za svoje obrazovanje-rekao je dodavši kako će učenici moći birati gdje i što žele raditi.
-Mi ne samo da pripadamo Europi, nego i prednjačimo u nekim stvarima, a ovime možemo dati Europi i dodatnu vrijednost. To ste upravo vi, generacija koja nije opterećena informacijama, kojima smo mi nekada bili opterećeni. Imate šanse kao i djeca u nekim drugim zemljama – poručio je župan Kolar.
Mali gastro i ove godine pruža priliku za druženje, razmjenu znanja i iskustava te promociju održivog razvoja u turizmu, a svi posjetitelji mogu uživati u kulinarskim delicijama i bogatom programu kojeg pripremaju učenici i mentori iz cijele zemlje.
mstužić/zip.com.hr 09.05.2025.