Connect with us

Društvo

U Krapini obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta!

U Krapini je danas, 27. siječnja 2024. obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Židovskom groblju u Krapini.

Na svečanosti su sudjelovali župan Željko Kolar zajedno s gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem.

– Zločine koji su počinjeni u ime nacističke ideologije ne smijemo zaboraviti. Rasistički progon i istrebljenje Židova, Roma i drugih takozvanih nearijevskih rasa koje je nacistička Njemačka pokrenula i provodila diljem Europe, mračna je strana povijesti s trajnim posljedicama. Isticanjem važnosti sjećanja na žrtve i preživjele odajemo počast milijunima nedužnih žrtava te upozoravamo na opasnost rasne mržnje – rekao je župan Željko Kolar te dodao kako su se i Zagorci u to vrijeme borili za pravicu.

– Jednako kao što su naši branitelji u 90-ima odlučno krenuli na bojišta diljem Hrvatske u obranu protiv krvave agresije, tako su se i u Drugom svjetskom ratu Zagorci masovno priključili antifašističkom pokretu i borili se za ideale slobode i jednakopravnosti – istaknuo je župan Kolar.

Valja spomenuti da su još 2016. godine priznanja „Pravednici među narodima“ dodijeljena predstavnicima obitelji Glojnarić i Pavlek koji su od sigurne smrti spasili tada 13-godišnjeg židovskog dječaka Paula Schreinera iz Bedekovčine.

zip.com.hr 27.01.2024.

Continue Reading

Aktualno