Connect with us

Društvo

Tko je bio sveti Valentin i zašto 14. veljače obilježavamo Dan zaljubljenih?

Dan zaljubljenih, odnosno Valentinovo, najromantičniji je blagdan u godini, kojeg obilježava more zaljubljenih parova. Iako mnogi znaju da naziv tog blagdana potječe od svetog Valentina, priča koja stoji iza njega pomalo je nejasna.

Svi znaju da se Valentinovo obilježava 14. veljače. Tada, naravno, “misteriozno” poskupe cijene ruža, a trgovine se danima prije preplave čokoladama u obliku srca. No, kako prenosi History, povijest Dana zaljubljenih i priča o njegovom svecu zaštitniku, nije baš u potpunosti jasna.

Veljača se, naime, odavno smatra najromantičnijim mjesecom u godini, no Valentinovo se posebno ističe, upravo zbog svetog Valentina. Tu svakako valja istaknuti da Katolička crkva priznaje najmanje tri različita sveca po imenu Valentin ili Valentinus, od kojih su svi bili mučenici.

Legendi je puno, no jedna od najpoznatijih tvrdi da je Valentin bio svećenik koji je služio u trećem stoljeću u Rimu. Tadašnji je car Klaudije II. smatrao da su samci bolji vojnici od onih sa ženama i obiteljima, pa je mladićima zabranio brak.

Valentin je to, prema legendi, smatrao nepravednim, pa je u tajnosti sklapao brakove. Njegova je prkos trajala sve dok ga Klaudije nije otkrio i naredio da ga se ubije. Druga legenda pak tvrdi da je Valentin bio biskup iz Ternija te da je i on pogubljen zahvaljujući svojoj zadaći, ali i caru Klaudiju.

Međutim, nisu sve legende usredotočene toliko na sklapanje brakova. Ostale navode da je Valentin ubijen jer je pokušao pomoći kršćanima da pobjegnu iz rimskih zatvora, gdje su ih često tukli i mučili.

Štoviše, čak je i Valentin prema jednoj legendi bio zatočenik te je prvo ljubavno pismo poslao kćeri svog tamničara u koju je bio zaljubljen. Prije smrti joj se na pismo potpisao s riječima “From your Valentine”, što je izraz koji se u zemljama engleskog govornog područja i danas koristi.

Valentin je, u svakom slučaju, prikazan kao jedna herojska i romantična figura, što ga je naposljetku dovelo i do toga da postane jedan od najpopularnijih svetaca, pogotovo u srednjovjekovnoj Engleskoj i Francuskoj. Kada je riječ o samom datumu proslave Dana zaljubljenih, mnogi vjeruju da je za to uzet 14. veljače, isključivo iz razloga jer je tada spomen na godišnjicu Valentinove smrti ili pokopa. Međutim, drugi tvrde da u tome svoje prste ima Katolička crkva.

Valentinovo je izrazito popularan blagdan, što dokazuje i činjenica da se jedino za Božić pošalje više čestitaka. Osim toga, 14. veljače dan je kada se kupuje i najviše cvijeća, uz, naravno popularni Majčin dan.

U Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova pretežito povezuje uz utjecaje iz američke pop kulture, no ističe se činjenica da je u Međimurju nekada postojao običaj da se 14. veljače djeci u dvorištu ostavljaju peciva u obliku ptica, jer se tad “ftičeki ženiju”.

Iako se Valentinovo obilježava u većini zemljama svijeta, njih sedam ga je u potpunosti “otpisalo”, čak i kad je riječ o komercijalnoj proslavi. Tako se, primjerice, Valentinovo ne slavi u Maleziji, Indoneziji, Iranu, Indiji, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji, ali i Rusiji, koja ga obilježava na Dan žena.

zip.com.hr 14.02.2024.

Continue Reading

Aktualno