Connect with us

Društvo

Svjetski je dan knjige – slavimo pisanu riječ!

Svjetski dan knjige, koji se obilježava 23. travnja, globalni je događaj koji slavi knjige i čitanje.

Inicijativu je pokrenula UNESCO 1995. godine s ciljem promicanja čitanja, izdavaštva i zaštite autorskih prava. Ovaj dan pruža priliku za podizanje svijesti o važnosti knjiga u obrazovanju, kulturnom razvoju i očuvanju znanja. Datum 23. travnja izabran je zbog svoje simboličke vrijednosti u svijetu književnosti. Na ovaj dan 1616. godine preminuli su Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, trojica velikih pisaca koji su ostavili neizbrisiv trag u svjetskoj književnosti. Također, na ovaj datum obilježavaju se rođenja ili smrti drugih istaknutih pisaca poput Mauricea Druona, Halldóra Laxnessa, Vladimira Nabokova i Manuela Mejía Valleja.

Svjetski dan knjige obilježava se na različite načine diljem svijeta. Knjižnice, škole, knjižare i kulturne institucije organiziraju brojne aktivnosti poput čitanja naglas, književnih večeri, predstavljanja knjiga i susreta s autorima. Posebno su popularne razmjene knjiga i darivanje knjiga kako bi se potaknula ljubav prema čitanju među ljudima svih uzrasta. Jedan od poznatih događaja je “Noć knjige”, koja se održava u mnogim zemljama i okuplja ljubitelje knjiga u knjižarama i bibliotekama koje su otvorene do kasno u noć. Na ovaj način, knjige postaju dio svakodnevnog života, približavajući se ljudima u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi.

Knjige imaju neprocjenjiv utjecaj na društvo. One su sredstvo prijenosa znanja, kulture i vrijednosti s generacije na generaciju. Čitanje knjiga potiče kritičko razmišljanje, empatiju i maštu, te omogućava pojedincima da istražuju nove svjetove i ideje. U digitalno doba, važno je očuvati naviku čitanja knjiga kao temeljne komponente obrazovanja i osobnog razvoja.

Unatoč mnogim prednostima, knjige se suočavaju s brojnim izazovima u modernom društvu. Digitalizacija i sve veća upotreba interneta doveli su do promjena u načinu na koji ljudi konzumiraju informacije. Elektroničke knjige i audioknjige postale su popularne alternative, no fizičke knjige i dalje drže posebno mjesto među ljubiteljima čitanja.

Svjetski dan knjige podsjeća nas na važnost očuvanja bogate književne baštine i promicanja čitanja u svim oblicima. Potrebno je ulagati u obrazovne programe, podržavati knjižare i izdavače, te stvarati okruženje koje potiče ljubav prema knjigama od najranije dobi.

zip.com.hr 23.06.2024.

Continue Reading

Aktualno