Connect with us

Društvo

SVJETSKI JE DAN ČOKOLADE! Slatka proslava omiljenog deserta

Svake godine 7. srpnja ljubitelji čokolade diljem svijeta okupljaju se kako bi proslavili jedan od najomiljenijih slatkiša – čokoladu.

Svjetski dan čokolade prilika je da se prisjetimo bogate povijesti ove slastice, istražimo razne vrste čokolade i uživamo u njezinim raznolikim okusima i oblicima.

POVIJEST ČOKOLADE

Čokolada ima dugu i fascinantnu povijest koja seže tisućama godina unatrag. Prvi zapisi o korištenju kakaa dolaze od drevnih civilizacija Maja i Asteka u Srednjoj Americi. Oni su koristili zrna kakaa za pripremu gorkog napitka zvanog “xocolatl”, koji je bio cijenjen zbog svojih stimulativnih svojstava i često se koristio u vjerskim obredima.

Dolaskom europskih osvajača u Ameriku u 16. stoljeću, kakao je stigao i u Europu. Španjolski konkvistadori prvi su donijeli zrna kakaa na svoj kontinent, gdje su ih počeli miješati sa šećerom i začinima, stvarajući tako prve oblike slatke čokolade kakvu danas poznajemo.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI ČOKOLADE

Čokolada, osobito tamna, ima nekoliko zdravstvenih prednosti kada se konzumira umjereno. Sadrži flavonoide, koji mogu poboljšati zdravlje srca snižavanjem krvnog tlaka i poboljšanjem protoka krvi. Osim toga, čokolada može poboljšati raspoloženje poticanjem lučenja endorfina, hormona sreće.

Svjetski dan čokolade savršena je prilika za uživanje u ovom predivnom slatkišu. Bez obzira na to kako odlučite proslaviti, najvažnije je uživati u čokoladi s onima koje volite i cijeniti bogatu povijest i raznolikost ovog omiljenog deserta. Uživajte u svakoj kockici čokolade i neka vam ovaj dan bude ispunjen slatkim zadovoljstvima!

zip.com.hr 07.07.2024.

Continue Reading

Aktualno