Connect with us

Društvo

Svečano obilježen Dan antifašističke borbe u Krapinsko-zagorskoj županiji

U petak, 21. lipnja 2024. godine, uoči obilježavanja Dana antifašističke borbe, središnje obilježavanje u Krapinsko-zagorskoj županiji održano je na Špiranec brijegu u Bedekovčini.

Prvo su položeni aranžmani i lampioni kod Spomenika poginulima u antifašističkoj borbi u parku u centru Bedekovčine, nakon čega su se delegacije uputile na Špiranec brijeg.

Svečanom obilježavanju Dana antifašističke borbe u Krapinsko-zagorskoj županiji nazočili su: delegacija Hrvatskog sabora i Krapinsko – zagorske županije u kojoj su bili predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić, saborska zastupnica i načelnica Općine Konjšćina, Anita Curiš Krok, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i župan Željko Kolar, delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske koju predvodi predsjednik Saveza Franjo Habulin, delegacija Županijske skupštine koju su predvodili vijećnici i delegacija gradova i općina. Vijenac je položen uz pratnju povijesne postrojbe Krapinsko – zagorske županije “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”, a sve delegacije su potom zapalile i lampione na Špiranec brijegu u Bedekovčini.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin rekao je kako je antifašizam iznjedrio tekovine i vrijednosti.

-Iznjedrio je jednakost, ravnopravnost, socijalnu pravdu, prava čovjeka – to su zapravo najviše demokratske vrijednosti i to su tekovine antifašističke borbe na našim prostorima-rekao je napomenuvši kako antifašizam kao civilizacijska vrijednost i kao civilizacijska tekovina ne može nestati.

-Postoji nešto što je činjenica, a to je da istina ne može nestati, ona ima jednu zločestu naviku da se ponovo pojavi i izađe na površnu-rekao je Habulin.

Kako je danas okupljanje na Špiranec brijegu zato što je tamo formirana 1. partizanska zagorska četa rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

U aktima Europske Unije stoji da je slobodna Europa nastala na temeljima antifašizma. Kada gledate, prvi hrvatski predsjednik je bio u partizanima, bio je general-rekao je Kolar.

-Europa itekako cijeni tekovine antifašističke borbe i mi bismo trebali biti ponosni na to. Ti mladi ljudi koji su se drznuli 41. godine u šumi u Brezovici formirati Prvi partizanski odred u praktički skoro okupiranoj Europi i postati takva prva naoružana vojna formacija je sa ovog današnjeg aspekta, gledajući, skoro pa nevjerojatna-kazao je župan napomenuvši kako je to morao biti veliki idealizam i velika ljubav prema svojoj domovini.

mstužić/zip.com.hr 21.06.2024.

Continue Reading

Aktualno