Connect with us

Društvo

Stigao podatak HZMO-a koliko umirovljenika plaća porez na mirovinu

Trenutno se umirovljenicima u Hrvatskoj isplaćuje 1.039.983 mirovina, dok njihova prosječna iznose 579,97 eura, odnosno 43,7 posto udjela prosječne plaće.

Kao i na sva ostala primanja, na mirovine se također plaća porez. U slučaju mirovina to vrijedi za iznos iznad 560 eura pa tako porez mora platiti otprilike svaki treći umirovljenik, odnosno njih 35 posto. Radi se o gotovo 364.000 korisnika.

Od siječnja ove godine Vlada je povećala osobni odbitak za otprilike 30 eura, no rastu i mirovine, stoga sve više korisnika mora platiti porez.

Vrijedi napomenuti kako stiže srpanjsko usklađivanje, a s isplatom u rujnu kada će mirovine iznova rast, rast će i krug poreznih obveznika.

– Na mirovini za travanj, na temelju Zakona o porezu na dohodak, obračunat je porez na mirovinska primanja za 363.961 korisnika-pojasnili su iz HZMO-a.

Koliki porez ćete platiti, ovisi o poreznim stopama koje su odredili gradovi i općine. Najčešće je riječ o nižoj stopi od oko 20 posto i višoj stopi od oko 30 posto, pri čemu se porez umirovljenicima obračunava prema nižoj stopi, umanjenoj za dodatnih 50 posto.

Popis poreznih stopa za svaki grad i općinu možete pronaći na stranicama Porezne uprave.

zip.com.hr/mirovina.hr 28.06.2024.

Continue Reading

Aktualno