Connect with us

Društvo

Štete od nevremena koje je prošli tjedan pogodilo Hum na Sutli još se zbrajaju

Prije tjedan dana Hum na Sutli pogodilo je jako nevrijeme. Takve padaline ne pamte ni najstariji stanovnici humskog kraja. Uništene su ceste, poljoprivredni usjevi, a dvorišta i kuće u potpunosti su poplavljene. Još uvijek se ne zna kolika je točno šteta nastala.

Načelnik Huma na Sutli, Zvonko Jutriša u razgovoru za Radio Stubicu rekao je kako su najveće štete nastale na komunalnoj infrastrukturi. Otvorilo se 30-ak klizišta, odrona, po cestama su nastale grabe od pola metra, a kako kaže, najveći teret u ovoj havariji koja im se dogodila podnijeli vatrogasci i sami mještani koji su spašavali što se spasiti moglo.

Načelnik je uputio i kritiku nadležnim institucijama zbog neodržavanja vodotoka i cesta.

Vodotoci kod nas nisu čišćeni više od 30 godina, dok je vodotok na Kosteljini, tamo od Bežanca, Pregrade, Krapinskih Toplica, Velikog Trgovišća “pobrijan u nulu”. Kod nas je to zanemareno. Ispada da su to neke grabe, ali to je ustvari izvor Kosteljine, potoka koji ide dalje u rijeku Krapinu. Hrvatske ceste već devet godina nisu krenule u rekonstrukcije ceste od Huma prema Pregradi. Nažalost, ono što se napravilo u godinu dana dok je Hajdaš bio ministar prometa, se napravilo. Dalje sve stoji, a mi još uvijek nemamo informacija kada će ta cesta u obnovu-rekao je Jutriša.

Osim poplave, neka humska naselja stradala su od tuče, no za taj dio neće biti proglašena prirodna nepogoda jer štete nisu tolike.

Načelnik je pozvao da mještani do 20. lipnja prijave štetu, a obrazac potreban za prijavu štete može se preuzeti u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Hum na Sutli.

Uz obrazac je potrebno je priložiti fotografije nastale štete, te kod upisa štete na građevinama i poljoprivredi obavezno upisati broj katastarske čestice i katastarsku općinu. Prilikom prijave štete na nasadima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava obavezan sadržaj u prijavi štete mora biti matični broj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Nakon što se izvrši kvalitetna procjena štete i prikupe relevantni podaci, načelnik Jutriša očekuje i pomoć od države.

zip.com.hr/radio-stubica.hr 15.06.2024.

Continue Reading

Aktualno