Connect with us

Društvo

PU krapinsko – zagorska poziva građane na odgovorno i savjesno ponašanje za vrijeme Uskrsnih blagdana!

Kako bi Uskrs i Uskrsni blagdani protekli bez neželjenih posljedica, u cilju zaštite života i imovine građana te sprječavanja stradavanja Policijska uprava krapinsko – zagorska skreće pozornost na samo zaštitno ponašanje prilikom izvođenja glasnog pucnja iz kubura.      

Pucanje iz oružja za glasno pucanje, (kubure, pištole, mužari i slično) u Zagorju postoji dugogodišnja tradicija kada kuburaši gromoglasnim pucnjem obilježavaju Uskrsne blagdane. S tim u vezi skreću pozornost kuburašima i kuburaškim društvima da prilikom javnih okupljanja i izvođenja glasnog pucanja koja će se izvoditi tijekom blagdana, kojeg su dužni pravovremeno prijaviti i pribaviti odobrenje za mjesto i vrijeme izvođenja glasnog pucanja, da tom prilikom posebnu pozornost obrate na samo zaštitno ponašanje kako ne bi došlo do neželjenih posljedica i stradavanja.

Mjesto izvođenja glasnog pucanja mora biti obilježeno i na to mjesto mora biti onemogućen pristup neovlaštenim osobama, mjesto izvođenja pucanja osiguravaju članovi kuburaškog društva, glasno pucanje se ne smije izvoditi u smjeru gdje je smještena publika, te na to mjesto nije dopušteno pristupiti otvorenim plamenom ili upaljenom cigaretom.

Za svako kršenje zakonskih odredbi, propisane su novčane kazne, a kaznenim zakonom za počinitelje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, te oštećenje tuđe stvari, predviđene su zatvorske kazne od 6 mjeseci do pet godina. 

Tijekom uskrsnih blagdana u značajnoj mjeri povećava se intenzitet prometa na cestama zbog dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u drugim državama, ali i tranzitnog prometa stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju. Stoga se ovom prilikom upozoravaju svi sudionici u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, a Policijska uprava krapinsko-zagorska će posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.

zip.com.hr 30.03.2024.

Continue Reading

Aktualno