Connect with us

Društvo

Proveden je obilazak završnih radova ŽUC-a na županijskoj cesti od Zlatara prema centru Lobora

Danas, 09. srpnja je proveden obilazak završnih radova na županijskoj cesti 2128 od Zlatara prema centru Lobora.

Navedena županijska cesta je zapravo glavna cesta i poveznica od centra općine Lobor pa dalje prema Zlataru i Maču.

S obzirom da je kolnik na cijeloj dužini županijske ceste bio u dosta lošem stanju, morala se planirati sanacija kolničkog zastora, pojasnio je ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec.

Ovdje je bilo i drugih radova koje je bilo potrebno prije izvesti, tako da smo unutar godinu dana pristupili jednom projektu rekonstrukcije i izmještanja dijela ceste kako bismo jedan opasan zavoj koji je bio ispravili i povećali sigurnost prometa-rekao je Sirovec.

Nakon toga u suradnji sa Općinom Lobor i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture krenulo se u realizaciju 750 metara oborinske odvodnje, pješačke staze unutar koje je rekonstruiran i vodovodni priključak za mještane i nakon toga se krenulo s trenutnim radovima.

-Sanacija 1.3 kilometra kolničkog zastora. Vrijednsot ovih radova iznosi nešto više od 178.000 eura, dakle 1,3 km dužnih, prosječna širina 5,5 do 6m, dakle nešto više od 7.150 metara kvadratnih novog asfalta. Međutim, kao što ste vidjeli, na ovoj dionici u njenoj punoj dužini odvijaju se i radovi aglomeracije-kazao je Sirovec napomenuvši kako i radovi idu prema kraju, tako da kad oni u potpunosti završe i kad se saniraju i izvedu svi radovi u sklopu aglomeracije postoji još nekoliko segmenata kojima će se morati pristupiti kako bi ovu cestu u cijeloj dužini obnovili novim kolničkim zastorom i kako bi se mještanima omogućila što sigurnija vožnja.

Ljubica Jembrih, načelnica Lobora i saborska zastupnica istaknula je kako tamo ima jako malo državne ceste, stoga je ovo glavna županijska cesta koja Lobor spaja s ostalim općinama, gradovima i županijama.

-Ova cesta je bila u lošem i derutnom stanju i prije aglomeracije, ali nakon samog projekta izvođenja aglomeracije, ona ne samo da je loša, nego je i vrlo opasna za prometovanje-rekla je Jembrih te istaknula kako se napokon riješio i problem zavoja u kojem je na žalost dolazilo i do smrtnih slučajeva.

-Vjerujem da će biti sigurno i za prometovanje i za sumještane i za našu djecu koja su u ovom dijelu dobila nogostup kako bi mogli sigurno i slobodno hodati do škole-rekla je načelnica napomenuvši kako nastavak sanacije imaju dogovoren s ŽUC-om i Ministarstvom prometa.

-Nakon toga u suradnji sa ŽUC-om, a i u dogovoru sa Zagorskim vodovodom i CGP-om koji izvodi projekt aglomeracije dogovoreno je da se krene u kompletnu sanaciju od samog početka županijske ceste, a to je benzinska Petrol koja počinje u Zlataru i do ulaska u mjesno groblje u Loboru gdje je išla sanacija, odnosno sam projekt aglomeracije, a nakon toga u idućim godinama naravno da očekujemo i kompletnu rekonstrukciju županijske ceste do Velike Petrovegorske-zaključila je Jembrih.

Kako se bliži kraj investicijskog ciklusa iz kredita HBOR-a kazao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Danas smo krenuli s asfaltiranjem 54. lokacije od 58 ovdje u Loboru s time da ovdje imamo jednu specifičnu situaciju. Imamo tri izvora financiranja na radovima koje ovdje izvršavamo-rekao je Župan objasnivši kako su jedan redovna sredstva ŽUC-a Krapinsko-zagorske županije, drugi dio su kreditna sredstva ŽUC-a Krapinsko-zagorske županije i treća su sredstva koja su došla iz Ministarstva prometa i infrastrukture vezana uz modernizaciju.

-Ovdje ima radova od izgradnje novog mosta, pomicanja jednog dijela županijske ceste, izgradnje nogostupa, izgradnje odvodnje i samog asfaltiranja. Danas i sutra 1.3km, idući tjedan nadamo se asfaltiranju samog nogostupa s time da nam je onda ostao još jedan dio prema samom Zlataru i onaj ulaz od benzinske pumpe, a njega ne možemo završiti jer se još uvijek izvode radovi na aglomeraciji-pojasnio je Kolar istaknuvši kako su ogromna sredstva uložena u ovu dionicu.

Nizom okolnosti koje su nam se događale malo su nam se radovi odužili. Mi smo radove počeli u kasnu jesen 2022. godine i radili smo u fazama jer smo čekali da Vodovod napravi svoj dio posla pa da aglomeracija odradi, no sada smo konačno došli na kraj i vjerujem da će ljudi biti zadovoljni-zaključio je župan.

mstužić/zip.com.hr 09.07.2024.

Continue Reading

Aktualno