Connect with us

Društvo

Povodom Dana Općine Marija Bistrica održana svečana sjednica

U Domu Kulture u Mariji Bistrici danas, 05. srpnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni uvaženi gosti koji su uvodno kroz multimedijalnu prezentaciju mogli vidjeti što se sve radilo u proteklom razdoblju.

Kako u Mariji Bistrici nikada nije postojao problem sa vizijama rekao je Teodor Švaljek, predsjednik općinskog vijeća Marija Bistrica.

-Ovi svi projekti koji su danas bili prezentirani na neki način ne ovise o Općini Marija Bistrica. Općina je apsolutno odradila sve što je trebala. Imamo vrlo sređene financije u općinskom proračunu, imamo čak i višak novaca, no svi ti projekti se ne mogu realizirati ako neće biti koordinacije i jednog velikog zajedništva, ne samo unutar općine i vizija, nego i među županije, Vlade RH i naravno Bruxellesa koji nam na neki način kreira omotnice iz kojih jedino možemo realizirati projekte-pojasnio je Švaljek.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički kazao je kako sve ono što su isprezentirali nisu samo želje, nego su u tome jako aktivni.

Projektira se, pripremaju se one elementarne stvari od zemljišta, prostornog plana i očekujemo da se otvore natječaji na koje bi mogli prijavit sve ove naše projekte i viziju razvoja ne samo Marije Bistrice, nego i Hrvatskog nacionalnog svetišta koje pohodi do milijun hodočasnika i turista godišnje-kazao je Milički istaknuvši kako je bitno da se Marija Bistrica razvija u pozitivnom smjeru.

-Brza cesta će otvoriti nove zone, nove mogućnosti. S druge strane, to će postati sjeverna obilaznica grada Zagreba, spojit će nas do Zagreba kroz 10ak minuta, aerodroma Franjo Tuđman 20ak minuta. Pokušavamo djelovati i izvan županije-rekao je načelnik te spomenuo kako postoje projekti koje žele prezentirati i našim iseljenicima.

-Zanimljivi projekti i ako uspijemo dobiti zeleno svijetlo, Marija Bistrica će se okrenuti u smjeru koji će nadmašiti i Republiku Hrvatsku, tako da veselimo se svim projektima. S druge strane tu je i naš rektor koji razvija naše svetište u pozitivnom smjeru. Otvorit će se uskoro i jedan velebni hodočasnički centar i kad sve zajedno zbrojimo, sve ove projekte radimo u zajedništvu i sinergiji poštujući i svjetovno i duhovno i upravo je to naša nit vodilja-rekao je Milički kazavši kako jedino zajedništvo može dati izvrsne rezultate.

Na povezanost Općine i Svetišta osvrnuo se i rektor Svetišta MBB Domagoj Matošević.

Neodjeljivo smo povezani i usmjereni jedni na druge. Hodočasnici dolaskom u Svetište, dolaze i u našu općinu. Svaki hodočasnik je naš zajednički gost-rekao je rektor kazavši kako je zbog toga za Mariju Bistricu iznimno važna dobra prometna povezanost.

-Nadamo se da će uskoro započeti gradnja brze ceste, a za sigurnost svih hodočasnika pješaka potrebno je urediti nogostupe iz svih smjerova dolaska u općinu. Radosni smo što se polako razvijaju projekti uređenja hodočasničkih staza. Vjerujemo da će gostoljubivom prihvatu hodočasnika uvelike doprinijeti novi hodočasnički centar Majke Božje Bistričke kojeg ćemo uskoro otvoriti-zaključio je Matošević.

Predstavnik Općine Žalec iz Slovenije Janko Kos kazao je kako se trenutno radi na jednom europskom projektu kako bi razvili vjerski turizam.

-I mi imamo utjecajnu baziliku, Bazilika Majke Božje. Kod nas turizam vežemo i na tu crkvu, zato sam s veseljem slušao vašeg rektora i siguran sam da naši dominikanci već znaju da ćemo surađivati i da će doći ovdje kod vas. Možete sami sebi čestitati, vidi se iz godine u godinu koliko se ovdje mnogo radi, pogotovo za tako malu općinu-kazao je Kos.

Dan Općine čestitao je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

-Rijetko kad provedba projekata ide onako kako bismo mi htjeli i brzinom kako bismo htjeli. Samo zajedničkim radom možemo doći do toga da se i ovi veliki projekti provedu jer male projekte općina može realizirati i sama. Velike projekte ne može realizirati općina bez pomoći, ne samo županije, nego pomoći resornih ministarstava i europskih fondova-rekao je Kolar istaknuvši kako za školu treba pronaći drugo rješenje, dok se za brzu cestu treba napraviti izlaštenje čestica.

-U dogovoru smo s Općinom da se napravi dječji vrtić i on će sa novom školskom godinom početi s svojim radom. Ovaj prostorni plan koji je omogućio širenje i stvaranje jedne nove Marije Bistrice, mora nam biti prioritet-zaključio je župan te čestitao nagrađenima.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ljubica Jembrih čestitala je Dan općine.

Vjerujem da će uz vaš zajednički rad, trud i ljubav prema općini ovi svi projekti koje smo danas vidjeli biti realizirani na dobrobit svih mještana, ali i vjernika koji dolaze u Svetište-kratko je poručila Jembrih.

Dan Općine i Župe čestitao je i izaslanik predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović

-Iako su mnogi bili skeptični, većina projekata koji su prikazani kada je Milički postao načelnik su realizirani. Ponekada nam vrijeme ne ide u prilog, ali ako netko ima cilj, viziju i zna što želi, onda će to i ostvariti. Vodstvo ove Općine ostvaruje sve te projekte koje su si zacrtali, a i ove koje su prezentirali za budućnost, vjerujem da će ostvariti-rekao je Gregurović napomenuvši kako je ponekad put do cilja mukotrpniji, ali je onda pobjeda slađa.

-I ova cesta o kojoj se puno govori, siguran sam da će se župan sa službama potruditi da se izlaštenja provedu što je brže moguće, ali moramo znati da je natječaj raspisan i da je u tijeku. Procijenjena vrijednost te investicije je 52,5 milijuna eura bez PDV-a, a kad krene to će za Bistricu biti velika stvar, a svi projekti koji su u planu će samo biti dodatan plus-kazao je Gregurović.

Okupljenima se u ime nagrađenih obratila Marija Klenkar.

-Zahvaljujem se što ste prepoznali naš trud i rad za dobro Marije Bistrice i svih stanovnika. Ove zahvalnice i priznanja bit će nam poticaj da i dalje nastavimo se truditi i raditi za dobrobit Marije Bistrice i svih ljudi. Hvala Općini na odličnoj suradnji svih ovih godina i sigurna sam da ćemo takvu suradnju i nastaviti u godinama koje slijede. Željela bih završiti našim sloganom Turističke zajednice, a to je “Marija Bistrica puna duše i srca” koja ne bi bila takva da nema svih vas koji nam pomažete-rekla je Klenkar.

I ove godine prema prijedlogu Osnovne škole Marija Bistrica novčanom nagradom u iznosu od 150 eura nagrađeni su učenici koji su tijekom školovanja postigli najviše uspjeha na različitim poljima i tako dali najveći doprinos ugledu škole i mjesta Marija Bistrica, a to su Vita Vedrina, Petar Dijanić, Luka Sugnetić, Ema Jantolek, Lana Tuđek, Sara Šagud i Klara Gabud.

Zahvalnicu Općine dodijelili su KUD-u Laz za 20. obljetnicu djelovanja, Turističkoj zajednici Općine Marija Bistrica za 30 godina djelovanja, KUD-u Lovro Ježek za 50 godina djelovanja, Limenoj glazbi KUD-a Lovro Ježek za 130 godina djelovanja, učiteljici Štefici Horvat za sve što je u svom radnom vijeku napravila za generacije svojih učenika.

Priznanje Općine dodjeljuje se Tvrtki ARTURUS BOREALIS d.o.o. za doprinos Zajednici putem projekta SPAR, Željku Miličkom za dugogodišnje djelovanje u društvenom životu Općine Marija Bistrica, Mirku Majsecu – idejnom začetniku Vozočašća u Mariju Bistricu, Maji Koprivnjak, učiteljici tehničke kulture za mentorsko sudjelovanje na državnim natjecanjima iz tehničke kulture, Branimiru Norcu za izniman rad i zalaganje u Glazbenoj školi Marija Bistrica, Jurici Skuliberu zbog iznimno uspješnog i predanog mentorskog rada sa natjecateljskim vatrogasnim ekipama DVD-a Tugonica – Podgrađe, Ivanu Prliću za 45 godina aktivnog sviranja u limenoj glazbi KUD-a Lovro Ježek te Blanki Mikša povodom odlaska u mirovinu kao zahvala na njezin predan rad u Općini Marija Bistrica.

mstužić/zip.com.hr 05.07.2024.

Continue Reading

Aktualno