Connect with us

Društvo

Posjetite zemlju novca-HNB otvorio Moneterru

U proteklom je razdoblju guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, na Europskom trgu, u zgradi Ban centra, svečano otvorio Moneterru-Muzej novca Hrvatske narodne banke.

Na otvorenju je bilo prisutno preko dvjesto uzvanika iz ekonomskoga, znanstvenoga, obrazovnoga, kulturnoga, političkoga, diplomatskoga, financijskoga i poslovnog života Hrvatske.

-Hrvatska narodna banka pridružila se brojnim središnjim bankama koje u svom sastavu imaju muzeje novca, gdje izlažu numizmatičke zbirke i povijesnu građu te posjetiteljima približavaju teme povezane s novcem, bankarstvom i monetarnom politikom širokoj javnosti-rekao je Vujičić napomenuvši kako Hrvatska narodna banka dosad nije imala prostor takve namjene, no već je dulje vrijeme, u cilju širenja financijske pismenosti, pojačavala brojne informativne i edukativne aktivnosti za građane.

-Samo u 2023. godini u prostorima HNB-a održali smo predavanja i radionice za više od 10 tisuća učenika, studenata i ostalih posjetitelja. Imali smo i Dan otvorenih vrata, tijekom kojega je HNB posjetilo više od 1.100 građana-objasnio je guverner HNB-a kazavši kako građani imaju izražen interes za teme kojima se bave, od otkrivanja krivotvorina preko zaštite potrošača u bankama do vođenja monetarne politike i uvođenja digitalnih valuta.

Ideja Moneterre, odnosno zemlje novca jest približiti građanima novac i njegovu ulogu u stalnome izložbenom prostoru. Novac postoji u svim povijesnim razdobljima i neovisno o društvenim, gospodarskim i političkim okolnostima i jednako funkcionira u različitim materijalnim pojavnim oblicima, ali i bez ikakvoga pojavnog oblika, kao digitalni zapis-kazao je Vujčić.

Moneterra nije muzej u standardnom značenju te riječi, već mjesto ponajprije namijenjeno jednostavnom, suvremenom i poticajnom informiranju i podučavanju o povijesti novca, bankarstvu te glavnim zadaćama središnjih banaka. U oblikovanju Moneterre nastojali su njegove teme sagledati iz kuta građanina i dati mu upravo ona objašnjenja koja su mu važna i korisna.

-Želim vam da se u ovom prostoru, u ovoj Zemlji novca, osjećate ugodno i dobrodošlo te da uživate u radosti otkrivanja povijesti, sadašnjosti i budućnost novca, bankarstva i središnjeg bankarstva-rekao je u svom svečanom govoru guverner HNB-a, otvarajući Moneterru.

Zamjenica guvernera, Sandra Švaljek tom je prilikom naglasila da će Moneterra biti mjesto gdje će posjetitelji upoznati novac, njegovu povijesti, upotrebu i ulogu u našim životima.

-Uz izloške, videosadržaje, istraživanje i igre moći će se na jednostavan, suvremen i poticajan način informirati o novcu, bankarstvu, osobnim financijama, monetarnoj politici te ulozi i zadaćama središnjih banaka. Vjerujemo da će posjetitelji bolje moći prihvatiti informacije koje prenosimo izložbom, bez obzira na to je li riječ o osobnim financijama odnosno o tome kako ulažemo ili trošimo, ili o funkcioniranju banaka, odnosno zadacima i načinu djelovanja središnjih banaka ako im se protumači zašto je svijet financija za njih relevantan te koje im prednosti i koristi nudi-objasnila je Švaljek.

Moneterra, zemlja novca, ime je dobila spajanjem dviju riječi od kojih moneta predstavlja novac, a terra zemlju. Tako je nastala Moneterra ̶ Muzej novca Hrvatske narodne banke, sa željom da bude edukacijski centar za sve građane i građanke i za sve generacije.

U cilju realizacije projekta Moneterre, HNB je kao javni naručitelj proveo otvoreni postupak javne nabave za nabavu radova, opreme i usluga. Po završetku toga postupka, na koju se javila jedna zajednica ponuditelja i u potpunosti ispunila zadane uvjete, HNB je početkom prosinca 2023. sklopio ugovor.

Troškovi za predmet nabave uspostave informacijsko-edukacijskog centra iznose 3.704.172 eura bez PDV-a. U te troškove uključena je i usluga redovnog održavanja Moneterre u trajanju od tri godine od preuzimanja i produženi jamstveni rok u trajanju od dvije godine po proteku usluga redovnog održavanja.

zip.com.hr 02.07.2024.

Continue Reading

Aktualno