Grad Zlatar danas, 27. travnja je bio središte slatkih mirisa, toplih priča i bogate zagorske baštine.
Po prvi puta ugostio je prestižnu manifestaciju Babičini kolači, a čast domaćinstva pripala je ovom mjestu zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjednici, Mirjani Štahan.
Ove godine, na manifestaciji je sudjelovala 31 baka iz svih krajeva Zagorja, što ovu manifestaciju čini pravim “Zagorjem u malom”, odnosno, pravom Bajkom na dlanu.
Ocjenjivanje kolača bilo je povjereno stručnom tročlanom žiriju. Predsjednik ocjenjivačke komisije bio je Branko Čukelj, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, kojem su se pridružili Štefica Gulija, vlasnica poznatog obrta “Slastice tri užitka”, te Dražen Đurišević, voditelj kulinarstva Podravke. Njihov zadatak nije bio nimalo lak – ocjenjivali su izgled kolača, težinu pripreme, priču koju kolač nosi, njegovu autentičnost, ali i primjenjivost u ugostiteljskoj ponudi.
Najboljom među najboljima proglašena je Slavica Krklec iz Pregrade. Njezin kolač, učiteljičini salovnjaci, oduševio je i žiri i posjetitelje. Riječ je o tradicionalnom kolaču izrađenom isključivo od domaćih sastojaka – brašna, oraha, šećera i sala, koji se, nakon pečenja, spajaju s domaćim pekmezom od šljiva.
-Jako sam iznenađena. Nisam se tome nadala. Hvala svima koji su prepoznali moj trud. Već 11 godina sudjelujem na Babičinim kolačima, tako da mi je ovo strašno veliki plus-rekla je Slavica Krklec, ne krijući emocije.
Drugo mjesto pripalo je Nadici Baršić iz Oroslavja, dok je treće osvojila njezina sugrađanka Zdenkica Ljubić.
U okviru manifestacije dodijeljena je i posebna nagrada Izvorno zagorsko, koja se već jedanaestu godinu zaredom dodjeljuje natjecateljici koja je svojim znanjem, umijećem i strašću prema tradiciji pokazala izniman doprinos očuvanju zagorskih kolača.
Ove godine prestižni certifikat osvojila je Štefica Tkalčević iz Oroslavja.
U žiriju za ovu posebnu nagradu bile su Senka Jurina, folkloristkinja iz Zaboka, Karla Ded iz Turističke zajednice područja Zlatni istok Zagorja i Božena Kos, predsjednica Udruge žena Zlatar.
Predsjednik glavne ocjenjivačke komisije, Branko Čukelj, komentirao je kako se svaki kolač pomno ocjenjuje prema nizu kriterija – od izgleda i priče do praktičnosti u gastronomiji.
-Kod našeg obilaska svih sudionica gledamo vizualni dojam kolača, nakon toga ide kušanje, pratimo i njihovu priču, gleda se težina izrade kolača, a gleda se i da se taj kolač može primijeniti u ugostiteljstvu. Između prvog i drugog mjesta bilo je bod ili dva. Možda bi u budućnosti trebali razmisliti o kategorizaciji – jer nije lako uspoređivati svečanu tortu i zlijevku pod istim kriterijima-pojasnio je Čukelj.
Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, posebno je istaknuo važnost ovakvih manifestacija.
-Mislim da je ovo rekord po posjećenosti. To pokazuje da ova manifestacija ima smisla, ne samo u onom dijelu da čuvamo stare recepte od zaborava, da podsjećamo mlade na neke slastice za koje možda nisu niti čuli i da kroz knjižicu recepata održavamo tu tradiciju, već i kao priliku da našim hotelima i restoranima omogućimo iskorak – da ponude kolače koje nema svatko. Turizam je pitanje dojma, dobrodošlice i gastronomske ponude, a upravo je slastica završni pečat na našu zaštićenu zagorsku kuhinju-kazao je župan.
Zadovoljstvo što je Zlatar napokon domaćin ove ugledne manifestacije izrazila je i gradonačelnica te saborska zastupnica Jasenka Auguštan Pentek.
-Danas smo ugostili Babičine kolače, manifestaciju Krapinsko-zagorske županije. Prošlogodišnja pobjednica dolazi iz Zlatara i zahvaljujući njoj, danas smo ovdje. Mislim da je bio veliki odaziv ljudi, tako da sam sretna i ponosna na sve koji su sudjelovali u organizaciji. Babičini kolači nikada nisu bili u Zlataru i mislim da je ova manifestacija ovdje trebala doći-rekla je gradonačelnica.
Manifestacija Babičini kolači i ove je godine bila mnogo više od kulinarskog natjecanja – bila je to prava proslava tradicije, okusa i zajedništva, koja još jednom potvrđuje kako su ruke naših baka neprocjenjiva riznica znanja i ljubavi.
mstužić/zip.com.hr 27.04.2025.