U srcu Zagorja, gdje se prošlost i sadašnjost isprepliću kroz mirise domaćih jela, ove je godine po prvi put održan “Stubički obliznek” – novi kulinarski događaj u organizaciji Turističke zajednice Gupčev kraj.
Tema premijernog izdanja bila je tradicionalna zagorska slastica – strepa, a u fokusu su bile dvije iznimne žene koje su joj dale novi život: renomirana slastičarka Petra Jelinić i čuvarica tradicije Jadranka Blagec.
Kroz spoj inovacije i nasljeđa, Petra i Jadranka su publici pokazale kako jedan jednostavan recept može postati pravi gastronomski doživljaj.
U sklopu ovog kulinarskog showa, strepa je zasjala u dva lica – jednom, osuvremenjenom, s vrhnjem od bučinog ulja i krispom od bučinog tijesta, te drugom, onom iz bakinog receptara, napravljenom od svega nekoliko, ali značajnih sastojaka: brašna, masti, jaja i vrhnja. Uz bogat gastro program, posjetitelji su uživali i u zabavnom sadržaju, koncertima i najavama brojnih budućih manifestacija koje potvrđuju da Gupčev kraj sve više postaje nezaobilazna točka na turističkoj i kulturnoj karti Hrvatske.
Direktorica Turističke zajednice Gupčev kraj, Kornelija Vnučec rekla je kako ove godine započinju jednim novim događajem – stubičkim obliznekom dok je tema ove godine strepa.
-S nama je poznata Petra Jelenić koja će raditi strepu na jedan moderan način te Jadranka Blagec koja će napraviti strepu na tradicijski način. Zatim nam slijedi Stand up komedija Vlatka Štampara, nakon toga Kumovi u gastrozabavnoj zoni i Mejaši. Jako smo zadovoljni odazivom i svake godine imamo sve veći broj posjetitelja u našem Gupčevom kraju. Imali smo predivna dva koncerta, u petak Jelenu Rozgu, a jučer Prljavo kazalište-rekla je Vnučec te pozvala sve na preostala događanja.
Petra Jelenić naglasila je kako je sretna što će strepu raditi s Jadrankom Blagec gdje će biti kombinacija dva različita recepta, no opet vrlo slična.
-Jako me veseli jer još nisam radila stubičku strepu. Poigrala sam se sa namirnicama, no nisam puno naspram osnovnog recepta. Nekoliko puta sam radila recepturu i napravila sam ju malo egzaktnijom te bi to poslužila na način na koji bi to poslužila da imam svoj restoran. Varijacija na strepu, strepa u svojoj osnovi upotpunjena sa šlagom od kiselog vrhnja u bučinog ulja sa jednim krispom od bučinog tijesta i pečenog slatkog vrhnja. To ima svoje zagorske komponente da je osvježeno, a s druge strane i tradicijsko-rekla je Jelenić dodavši kako ju tradicija sve više i više interesira.
-Mislim da je to nešto što trebamo sačuvati, mladi trebaju vidjeti kako se što radi jer mi bez svog duha tradicije gubimo identitet. Bitno mi je sačuvati, pokazati, demonstrirati i na kraju da to zaživi u praksi i da se nudi po restoranima i lokalnim pekarama-naglasila je Jelenić.
Jadranka Blagec rekla je kako već godinama pokušava da se stubička strepa uvrsti u ponudu.
-Tradicijska strepa nastala je u neimaštini svakodnevne kuhinje. Strepu su prije žene nosile radnicima jer je uvijek bila najbrži desert. Kod nas se često pripremala i krompirača te je i Stubica dosta poznata po tome. Recept za strepu: pšenično brašno, mast, jaje i vrhnje-poručila je Blagec.
mstužić/zip.com.hr 15.06.2025.