Connect with us

Društvo

Ovo je posebna vježba, ali i humana i plemenita zadaća – održano 13. Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog crvenog križa u Klenovniku

U Klenovniku se protekle subote okupio najveći zbor humanista cijelog našeg kraja, sjeverozapadne Hrvatske jer se 16 ekipa Crvenog križa osnovnih i srednjih škola sastalo u OŠ grofa Janka Draškovića, gdje su odmjerili stečena znanja i vještine iz pružanja prve pomoći.

Naime, u subotu, 13. travnja. 2024. godine, u Osnovnoj školi grofa Janka Draškovića Klenovnik, održano je 13. Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa u organizaciji Društva Crvenog križa Varaždinske županije.

Na ovoj drugoj razini natjecanja sudjelovali su učenici osnovnih i srednjih škola s područja Krapinsko – zagorske, Međimurske i Varaždinske županije. Natjecanje se sastojalo od pisane i praktične provjere znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu i aktivnostima Hrvatskog Crvenog križa, međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima, pravima djeteta te provjere znanja i vještina pružanja prve pomoći.

Natjecanju su pristupile ekipe pobjednici prve razine natjecanja, a po prvi puta je natjecanje provedeno i digitalnim putem. Svi natjecatelji su pokazali zavidno znanje i organizatori su pohvalili trud njih i njihovih mentora.

Pobjednici u kategoriji podmladak su učenici Osnovne škole „ Đure Prejca“ Desinić sa mentoricom Karmenkom Blažun Beber, a u kategoriji mladih, učenici Srednje škole Čakovec sa mentoricom Silvijom Novak. Oni će se natjecati na Državnoj razini natjecanja u Ludbregu, koje će se održati 11. svibnja 2024. godine.

Kako su kazali učesnici natjecanja, bilo je vrlo zahtjevno s realistično prikazanim ozljedama, toliko vjernim da su se sudionici pitali kako će preuzeti odgovornost za toliku nesreću. Bila je to posebna vježba sviju, ali i humana, plemenita zadaća kojom bi se i sam grof Drašković ponosio, jer, sve što su djeca pokazala, u svojoj tako maloj dobi, nadilazi i najhrabrija očekivanja.

zip.com.hr 15.04.2024.

Continue Reading

Aktualno