U srcu Zagorskih Sela danas je održana tradicionalna, jubilarna manifestacija Bučnica fest – natjecanje u pripremanju ove omiljene zagorske delicije, popraćeno promotivnom i prodajnom izložbom proizvoda i jela od buče.
Manifestacija je pokrenuta s ciljem promocije zagorske tradicionalne kuhinje, buče kao vrhunske namirnice i proizvoda, ali i bogate turističke ponude općina Zagorska Sela, Kumrovec i Desinić, te time i same Krapinsko-zagorske županije.
Stručni žiri činili su poznati zagorski kuhar Tomislav Špiček, te Anica Hohnjec i Božica Zgorelec. Nakon nimalo lakog izbora, Mala zlatna buča pripala je OPG-u Kroflin, dok je Velika zlatna buča dodijeljena Restoranu, vinariji i pansionu Vuglec breg.
Manifestaciju je svečano otvorila Ramona Mačefat Muranić, direktorica Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela – Po plavem trnaci.
– Ovo je bio veliki posao. Na pripremama smo radili cijeli tjedan, a ovogodišnji jubilarni Bučnica fest okupio je velik broj izlagača, natjecatelja i posjetitelja. Vrijeme nas je poslužilo i vjerujem da će cijela večer proteći u veselju i dobrom raspoloženju. Zabavite se i ostanite s nama do samoga kraja – poručila je Mačefat Muranić.
Okupljenima se obratila i načelnica općine Zagorska Sela, Ksenija Krivec Jurak.
– Ovo nije samo dio naše tradicije i kulture – bučnica je dio našeg identiteta, neizostavan dio zagorskih nedjeljnih ručkova. Zato vas pozivam da obiđete štandove i kušate ove vrhunske domaće delicije. Pripremili smo i bogat zabavni program te gastro-eno ponudu, kako biste se ovdje što ljepše proveli. Veliko hvala svim izlagačima i udrugama koje su nam se pridružile – naglasila je Krivec Jurak.
Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je važnost manifestacije i njezin doprinos promociji regije.
– Naša županija perjanica je kontinentalnog turizma u Hrvatskoj. Imamo niz izvrsnih OPG-ova koji proizvode i nude kvalitetne domaće proizvode, a žiri ove godine uistinu nije imao lak zadatak izabrati najbolju bučnicu – rekao je Kolar te uručio zahvalnicu direktorici Turističke zajednice povodom desete obljetnice Bučnica festa.
Svečanosti se pridružio i državni tajnik Zdravko Tušek, koji je naglasio rastuću popularnost festivala.
– Posjetitelja je svake godine sve više i vjerujem da će uskoro ovaj prostor postati premalen za sve koji žele sudjelovati. Čestitam svima koji su donijeli svoje bučnice, ali i onima koji su ovamo doveli djecu – jer upravo tako, s koljena na koljeno, prenosimo našu kulturu, tradiciju i identitet, na ponos svih nas – rekao je Tušek.
Član žirija, kuhar Tomislav Špiček, bio je zadovoljan raznolikošću i kvalitetom jela, ali nije propustio dati i stručnu opasku.
– Organizacija je bila odlična, a i bučnice su me jako zadovoljile. Jedina zamjerka odnosi se na način pripreme – previše ih je bilo ribano na sitni ribež. Buča se ipak treba ribati na veliki ribež za repu, kako bi se pri svakom zalogaju osjetila njezina punoća – istaknuo je Špiček.
Njegove riječi potvrdio je i Mario Vuglec, iz pobjedničkog tima Vuglec brega.
– Tajna dobre bučnice je jednostavna: dobar recept, buča ribana na velikom ribežu i – naravno – vrhunska kuharica – poručio je kroz osmijeh.
Posebno emotivna bila je izjava Snježane Kroflin iz OPG-a Kroflin, dobitnice Male zlatne buče
– Već me godinama nagovaraju da se prijavim, a prijavila sam se tek zadnji dan! Zato je ovo priznanje za mene još i veće iznenađenje. Nemam neku posebnu tajnu – važni su samo iskustvo i ljubav prema onome što radite – rekla je Kroflin.
Ovogodišnji Bučnica fest održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Krapinsko-zagorske županije i Hrvatske turističke zajednice.
Manifestacija je još jednom dokazala da je bučnica puno više od jela – ona je simbol tradicije, kulture i identiteta Zagorja, ali i važan adut kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.