Connect with us

Društvo

Održana svečana sjednica povodom Dana općine Petrovsko

Povodom “Dana općine Petrovsko”, danas 28. lipnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Petrovsko, te su tom prigodom dodijeljena i priznanja.

Kako je sjednica prilika za prisjetiti se svega što se odradilo u proteklom razdoblju rekao je predsjednik Općinskog vijeća Filip Križnik.

-U razdoblju od prošle svečane sjednice održano je pet sjednica Općinskog vijeća na kojima je raspravljano o nizu raznih tema i izvješća i veseli da je većina odluka donesena jednoglasno i na dobrobit općine Petrovsko-rekao je Križnik napomenuvši kako je siguran da će vijećnici do kraja mandata u potpunosti ispuniti svoju ulogu predstavljanja i zagovaranja interesa onih koji su ih izabrali.

Čestitao je i dobitnicima na nesebičnom radu i doprinosu općini te je posebno istaknuo OŠ koja unatoč skromnim uvjetima rada ove godine dobiva priznanje na temelju uspjeha učenika i postaje najbolja škola u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Nadam se i vrlo sam optimističan da će u narednom periodu program Škole i dvorane krenuti sa realizacijom i da će naši učenici i profesori konačno dobiti uvjete kakve zaslužuju-rekao je Križnik čestitavši Dan Općine i Župe Petrovsko.

Načelnik Općine Petrovsko Stjepan Krklec nabrojao je provedene projekte.

-U suradnji sa Hrvatskim vodama radilo se na uređenju vodotoka Svedruža i Glogovec. Asfaltirali smo dio županijske ceste prema Zajcima, dio zaseoka Šereki, asfaltirali smo i od pećine potoka prema Donjem Rovnu, a završili smo i projekt širokopojasnog interneta-rekao je Krklec te napomeuo kako je Općina dobila pozitivno mišljenje i u tijeku je projekt s udrugom Kaj “Zaželi za Petrovsko” u vrijednosti od 346.000 eura, koji ima osam zaposlenih i 42 korisnika projekta.

Nabavljena je i projektno-tehnička dokumentacija za Lovački dom u sustavu civilne zaštite te je gotova i dokumentacija za nezavršenu zgradu u Štuparju, sportsko-rekreacijske namjene.

Ta dva projekta, uskoro idu na prijavu za ITU mehanizam na području Krapine. Završena je i projektno tehnička dokumentacija sa upisanim pravom građenja za dogradnju, proširenje i rekonstrukciju zgrade vatrogasnog doma, to ćemo aplicirati na prvi natječaj te namjene. Vrijednost projekta lovačkog doma je 1.300.000 eura, a zgrade DVD-a 700.000 eura-rekao je načelnik te istaknuo kako ga posebno veseli što su u tijeku radovi na izgradnji vodoopskrbe visoke zone Općine Petrovsko.

Vrijednost tog projekta je 4.074.000 eura čime će općina u cijelosti imati javni vodoopskrbni sustav, a to uključuje i izgradnju dvije nove vodospreme.

-U utorak je bilo uvođenje u posao za izgradnju staze na dijelu proširenja mjesnog groblja, vrijednost projekta 65.000 eura. U međuvremenu aplicirali smo na javne pozive Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva graditeljstva za obnovu, odnosno investicijsko održavanje nerazvrstanih cesta. Odluka iz Ministarstva regionalnog razvoja je došla, a druga još nije, ali sve ide u pozitivnom smjeru-rekao je načelnik te naglasio da se intenzivno radi, dogovara i sporazum je pred potpisom da se riješe nedostatci na D206.

-Općina će tu riješiti imovinsko-pravne odnose, a Hrvatske ceste otkloniti nedostatke-objasnio je načelnik te se dotaknuo i teme dvorane.

Dvorana škole ide sigurno, tu bih posebno zahvalio Županiji što se provode aktivnosti u smjeru Ministarstva prosvjete da se u cijelosti riješi problem jednosmjenske nastave-zaključio je Krklec.

U ime čelnika susjednih lokalnih samouprava obratio se načelnik Općine Jesenje Dario Cvrtila koji je ujedno i čestitao nagrađenima na postignutom uspjehu.

-U izlaganju načelnika spomenut je dio projekata koje je Općina realizirala u proteklom razdoblju. Imamo nekoliko zajedničkih projekata u kojima surađujemo i koje zajednički realiziramo-napomenuo je Cvrtila te rekao kako zavidi na projektu visoke zone s kojim će se riješiti projekt vodoopskrbe na cijelom području.

-Znam koliko je načelnik uložio vremena i truda te naglašavao potrebu da se realizira taj projekt. Pored toga svakako veseli projekt gradnje sportske dvorane i rekonstrukcije OŠ koju realizirate-rekao je načelnik Jesenja te istaknuo kako mu je načelnik Krklec jedna vrsta uzora jer nikad ne trči pred rudo, nikad ne ulazi u rizične projekte koji bi Općinu mogao dovesti u probleme i uvijek tempira tajming kada će se javiti na određeni natječaj.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek čestitala je Dan Općine i Župe.

Radilo se puno, na puno različitih područja, a tu su i planovi za budućnost, odgovorno vođenje i nastojanje da se odgovori na sve izazove i potrebe svih koji žive u općini-rekla je Petek te istaknula kako je zajednička borba Županije i Petrovskog škola i dvorana.

-Mi smo nekoliko puta donosili idejna rješenja. Problem je kad se natječaj otvori pa se mjenjaju kriteriji, onda se moraju ponovo pisati idejna rješenja. Mislim da je ovo zadnje idejno rješenje odlično, no zapeli smo u tome da uvjerimo ministarstvo, argumentiramo da dobar dio škole treba srušiti i kompletno napraviti dvoranu i dio škole zajedno te da je to jedino optimalno, racionalno rješenje-objasnila je zamjenica župana.

Nadam se da ćemo brzo dobiti suglasnost i da postoci Ministarstva budu što veći kako bi mi što manje morali uložiti-rekla je Petek te napomenula kako do 2026. svi moraju preći na jednosmjensku nastavu.

Na provedenim projektima čestitao je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji je napomenuo i kako ovdje dolazi već niz godina te da se vidi napredak Općine.

Posebno veseli činjenica da smo danas imali prilike čuti i o nekim novim projektima koji su važni za naše društvo, a Vlada RH je u poseban fokus stavila u program ono što je važno za demografsku obnovu, kvalitetu života i posebno da se sa mladima dobro radi-rekao je Tušek te istaknuo kako je uvjeren da će ti mladi ljudi koji su dobili priznanja i dalje razvijati Općinu.

Ovi projekti o kojima smo čuli će biti velika stvar za razvoj cijele Hrvatske, a posebno vaše Općine jer kvalitetni uvjeti za život i školovanje će svakako doprinijeti napretku društva-zaključio je Tušek.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića čestitao je Dan Općine i Župe te nagrađenima na njihovom radu.

-Izvorni prihodi Petrovskog su oko 700.000 do 800.000 eura i onda slušamo o ovim projektima. Kad se to stavi u odnos, koliko bi godina trebalo da se to napravi iz vlastitog proračuna. Nisu jednostavni projekti, nije lako doći do sredstava i treba se jako potruditi-rekao je Gregurović istaknuvši kako ima onih vidljivih projekata, ali i onih koji nisu toliko vidljivi, a bez kojih bi teško mogli funkcionirati.

-Postoje stvari koje su bitne za život zajednice, a koje se ne vide. Ponekad nije problem nešto napraviti, nego je problem kasnije održavati i iz čega će se financirati te kako će funkcionirati-zaključio je Gregurović.

U ime dobitnika okupljenima se obratila učiteljica Andreja Kranjčec koja je iskoristila priliku kako bi čestitala Dan Općine i Župe.

-Počašćeni smo što ste nas se sjetili na današnji dan i izdvojili naše uspjehe. Ispred škole koja je proglašena najboljom po impresivnim kriterijima zahvaljujem se i nadam se da nećete zaboraviti ove talentirane, mlade ljude ni kasnije jer vam mogu samo osvijetliti obraz, pretvoriti se u divne studente i lijep kadar koji će nam ostati na ovom području-zaključila je Kranjčec.

Povelja Općine Petrovsko posthumno je dodijeljena Rudolfu Semeniću.

Povelja je dodijeljena i OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko te Željku Haramini.

Priznanje Općine Petrovsko dobivaju učenici Ana Poljak i mentorica Brankica Matijašec, Lana Presečki i mentorica Andreja Kranjčec, Ilijana Presečki i mentorica Maja Vahtarić, Nika Poslončec i mentorica Martina Zaplatić

Priznanje Općine Petrovsko dobiva i muška odbojkaška ekipa OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko te njihova mentorica Katarina Žigman, učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Sanja Leskovar te stručna suradnica i knjižničarka OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko Jasenka Marmilić.

mstužić/zip.com.hr 28.06.2024.

Continue Reading

Aktualno