Connect with us

Društvo

Održan još jedan “Festivalčić”-sedma godina projekta Baltazar

U Klanjcu je u subotu, 8. lipnja održan ovogodišnji Festivalčić – završno događanje projekta Baltazar kojim se slavi kreativnost, tolerancija i uključivost.

Događanje je okupilo učenike i učenice s teškoćama u razvoju i njihove kolege koje su svoje škole predstavili putem promotivnih štandova te glazbenim, plesnim i dramsko-scenskim izvedbama.

Festivalčić je organizirala Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Osnovnom školom Antuna Mihanovića iz Klanjca i uz potporu Grada Klanjca i Kulturnog centra Klanjec.

-Sjećam se kada smo prije deset godina krenuli u prvi projekt Baltazar, ministarstvo je kasnilo sa natječajem. U Krapini u srednjoj školi smo imali sastanak sa pomoćnicima u nastavi i rekli smo da krećemo sa edukacijom i krećemo u projekt, pa makar morali sami osigurati sva sredstva-rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Zahvalio se svim udrugama, gradovima i općinama koji sudjeluju u projektu i dodao da mu je to jedno od najdražih dostignuća koja su napravili u proteklih deset godina u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Festivalčić je službeno otvorila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek koja je rekla kako je Krapinsko-zagorska županija u deset godina održavanja projekta Baltazar osigurala preko tisuću pomoćnika u nastavi za preko 1200 učenika.

-Počeli smo od 13 pomoćnika, sad smo došli na 140, 150-rekla je zamjenica Jasna Petek i dodala kako se sredstva za projekt svake godine osiguravaju iz Europskog socijalnog fonda.

-Radi se o preko 5 milijuna eura, a svih tih deset godina osigurali smo i znatna vlastita sredstva, preko 500 tisuća eura-rekla je Petek te se zahvalila partnerima na projektu; Zagorskoj razvojnoj agenciji, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područni Ured Krapina, osnivačima osnovnih škola Općini Stubičke Toplice i Gradu Krapina. Na kraju je istaknula kako Krapinsko-zagorska županija u punom smislu poštuje različitosti, tolerantna je prema svakom djetetu i nastoji osigurati svakom djetetu pravo na redovni sustav odgoja i obrazovanja.

-Grad Klanjec ove godine za jedno dijete plaća puni iznos pomoćnika u nastavi, a za jedno dijete djelomično. Mi ne možemo dozvoliti da takva djeca budu bez određene skrbi jer svi moramo biti jednaki, svi moramo u datom trenutku imati jednaka prava na obrazovanje, na učenje i mislim da je to jedino ispravno i da moramo tako nastaviti i ubuduće-napomenuo je gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek.

Da se radi o najljepšem i najveličanstvenijem projektu Krapinsko-zagorske županije, istaknula je ravnateljica Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Klanjca, Melita Ulama. Zahvalila se osnivaču i smatra da su oni pravi pokazatelj i pravi ambasadori inkluzije jer pravednost nije dati svima jednako, nego svakom pojedinom onoliko i koliko mu je potrebno,  rekla je ravnateljica Ulama.

Projektom Baltazar još od školske godine 2014./2015. zapošljavaju se pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području Krapinsko-zagorske županije. Sredstva za provedbu projekta kontinuirano su osigurana iz Europskog socijalnog fonda odnosno Europskog socijalnog fonda plus te iz proračuna Krapinsko – zagorske županije. Osim nositelja projekta – Krapinsko-zagorske županije, u provedbu su kao partneri uključene osnovne i srednje škole, Grad Krapina i Općina Stubičke Toplice te je prisutna dugogodišnja podrška Zagorske razvojne agencije.

Ove školske godine provodi se sedma generacija projekta Baltazar u sklopu kojeg je zaposleno 77 pomoćnika u nastavi za ukupno 98 učenika s teškoćama u razvoju u 29 osnovnih i srednjih škola na području Krapinsko – zagorske županije. Uz projekt Baltazar, pomoćnici u nastavi se osiguravaju i kroz druge modele te je ukupan broj pomoćnika u nastavi u školskoj godini 2023./2024 na području Krapinsko-zagorske županije 150, a brinu se za 182 učenika.

zip.com.hr 10.06.2024.

Continue Reading

Aktualno