U Opatiji je od 03. do 05. studenog održan najdugovječniji stručni skup Hrvatske obrtničke komore – Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika.
Prilika je to za uputiti zahtjeve za unapređenje struke ministarstvima i tijelima lokalne i regionalne samouprave, osobito u kontekstu brojnih zakonskih novosti.
Ugostitelji i turistički djelatnici su tražili pojašnjenja novih zakonskih propisa u kontekstu prijedloga novih izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te novih odredbi Zakona o turizma.
Zahtjevi koji su upućeni s Kongresa, a koje je okupljenima predstavio predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore Hrvoje Margan su idući:
-planovi upravljanja destinacijama predviđeni Zakonom o turizmu, a koji između ostalog uključuju i moguća ograničenja broja i vrste ugostiteljskih objekata na pojedinom području moraju se definirati u konzultaciji s predstavnicima cehova ugostitelja
-uzimajući u obzir najavljene izmjene poreznih propisa, ali i onih koji su već na snazi, a koji povećavaju prihode središnje države i jedinice lokalne samouprave, smatraju da su stvoreni preduvjeti za ukidanje poreza na potrošnju kao i izjednačavanje PDV-a na 13% za sve usluge u ugostiteljstvu
-stalni rast interesa za ugostiteljska zanimanja mora pratiti i porast kvota za upis u strukovne škole, ali i kontinuirano usklađivanje programa obrazovanja s novim tehnologijama i kompetencijama
-u kontekstu pružanja dodatnih prilika za rad i aktivacije postojećih potencijala radne snage, nužno je donijeti zakonska rješenja kojima će se omogućiti fleksibilnije zapošljavanje radnika u razdobljima povećane potrebe (svadbe, svečanosti i sl.), po uzoru na rješenja koja postoje u nekim drugim sektorima (poljoprivreda)
-podržavamo odredbe sadržane u Prijedlogu izmjena i dopuna novog Zakona o strancima (izdavanje radne dozvole za rad na tri godine, produljenje važenja dozvole za boravak, rad na devet mjeseci za sezonski rad) i tražimo da navedeni Zakon stupi u primjenu što prije
-za iskorištavanje punih potencijala i dostizanje ciljeva zelene i digitalne tranzicije u sektoru, tražimo kontinuirano provođenje programa financiranja, a koji će posebno voditi računa o uključivanju svih vrsta ugostitelja, neovisno o njihovoj veličini i vrsti registracije
Tom prigodom, zaslužnim obrtnicima, dodijeljena su priznanja Hrvatske obrtničke komore za iznimne zasluge u obrtništvu i doprinos u promicanju ugostiteljsko turističke struke.
Među nagrađenima bio je i član Udruženja obrtnika Stubica, Darko Grden, vlasnik obrta Ugostiteljstvo-turizam-vinogradarstvo-voćarstvo “Grden” iz Gornje Stubice.
zip.com.hr 07.11.2024.