Connect with us

Društvo

Obilježeno 75 godina djelovanja Milosrdnih sestara Svetog križa u Krapini

U nedjelju, 16. lipnja je u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Krapini svečanom svetom Misom obilježeno 75 godina djelovanja Milosrdnih sestara Svetog križa.

Ove sestre, koje su došle iz Đakova, već su desetljećima sastavni dio života krapinske župe, pružajući neizmjernu duhovnu i praktičnu podršku. Njihov dolazak u Krapinu bio je 1949. godine kada su preuzele sakristansku i orguljašku službu te vođenje domaćinstva tadašnjem župniku Josipu Orliću. Njihova prisutnost ubrzo je postala neizostavna u svakodnevnom župnom životu.

Godine 1961. sestre su kupile susjednu kuću i osnovale novu zajednicu, čime su dodatno učvrstile svoje korijene u Krapini. Osim župnih dužnosti, sestre su se bavile raznim rukotvorinama poput šivanja popluna i izrade vjenčića za prvopričesnice kako bi osigurale sredstva za svoje uzdržavanje. Njihov rad nije se ograničavao samo na župne aktivnosti; bile su angažirane i u spremanju crkve, posebno tijekom hodočašća na Trškom Vrhu.

U želji da pomognu zaposlenim roditeljima koji nisu imali gdje ostaviti svoju malu djecu, sestre su 1968. godine otvorile jaslice. Te jaslice su uspješno djelovale do 2005. godine, nakon čega su sestre nastavile s drugim župnim službama, uključujući sakristiju, crkveno pjevanje, župnu katehezu i pastoral mladih.

zip.com.hr 17.06.2024.

Continue Reading

Aktualno