Connect with us

Društvo

Novim poreznim promjenama planira se povećanje plaća i rasterećivanje poslovanja poduzetnicima

U Ministarstvu financija razmatraju uvođenje novih poreznih promjena od 1. siječnja. Time bi se povećale plaće i rasteretilo poslovanje poduzetnicima.

Povećao bi se neoporezivi dio plaće, povisio prag za ulazak u sustav PDV-a te uvele porezne olakšice za povratnike u zemlju.

Poreznici su godinama apelirali na to, a uskoro bi se moglo realizirati.

Time bi se prag za ulazak u sustav PDV-a mogao povisiti sa trenutnih 40 na 50 tisuća eura, čime bi se 7 i pol tisuća obrtnika moglo ispisati iz sustava PDV-a.

-Ne samo da olakšamo poslovanje malom obrtnicima, nego ćemo time pomoći i našim građanima kojima nećemo morati obračunavati PDV na njihove usluge i proizvode naših obrtnika paušalista-kazao je Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, prenosi Dalmatinski portal.

Ministar financija je na konferenciji ‘Održivi porezni sustav: politika, praksa i perspektive’ najavio i moguće povećanje plaća od 1. siječnja kroz povećanje osnovnog osobnog odbitka s 560 na 600 eura.

-Smatramo da treba povećati osobni odbitak. Mislimo da je 840 eura za sada jako ambiciozno i u smislu financiranja jedinica lokalne samouprave i fiskalnog učinka tih promjena, ali i s obzirom na povećanja koja smo imali u prethodnom razdoblju, nemoguće je pratiti taj tempo povećanjem minimalne plaće. Sigurni smo da će minimalna plaća rasti od 1. siječnja iduće godine-rekao je Marko Primorac, ministar financija.

Podsjetio je i na porezne izmjene koje su na snagu stupile ove godine, a između ostalog uključivale su ukidanje prireza i davanje veće autonomije lokalnim jedinicama u određivanju stopa poreza na dohodak. Pozdravio je prijedlog Američke gospodarske komore da se te stope snize.

-U nekom srednjem roku nadamo se da će ministarstvo razmotriti i mogućnost daljnjeg snižavanja osnovnih stopa poreza na dohodak, dakle s 20 na 10 odnosno s 30 na 20 posto-rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

Među ostalim, u Ministarstvu financija razmišljaju o ukidanju uzajamnosti pri povratu PDV-a poduzetnicima iz trećih zemalja te uvođenju mjera za poticanje povratka hrvatskih državljana iz inozemstva.

zip.com.hr/dalmatinskiportal.hr 09.07.2024.

Continue Reading

Aktualno