Connect with us

Društvo

Ljiljana i Stjepan Cesar OŠ Marija Bistrica poklonili “Tičeka”

Na kraju nastavne godine PŠ Laz OŠ Marija Bistrica su posjetili zanimljivi gosti.

Zahvaljujući Ljiljani i Stjepanu Cesaru ‘Tiček’, poznata tradicijska igračka vratila se na prostore odakle je “poletio” širom svijeta.

Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja uvršteno je na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva 2009. godine, te je na listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

“Tiček” kojeg su napravili Ljiljana i Stjepan je inače šest puta veći od originala i bit će prekrasan eksponat koji će krasiti predvorje škole i novog odjeljenja bistričkog vrtića ”Pušlek”.

Možda se netko od djece jednog dana odluči nastaviti tradiciju izrade drvenih igračaka jer je majstora koji to rade sve manje.

-U svakom slučaju, lijep i vrijedan poklon plijenit će pažnju djece, ali i svih koji uđu u predvorje škole. A našim dragim gostima nemamo dovoljan broj riječi zahvale. Samo druženje pokazalo je koliko ljubavi imaju prema svome kraju, koliko u srcu čuvaju našu baštinu i vole našu školu. Još jednom veliko hvala-rekao je ravnatelj OŠ Marija Bistrica Dominik Karajić.

zip.com.hr/rmb.hr 06.07.2024.

Continue Reading

Aktualno