Connect with us

Društvo

Rekordno dobri gospodarski pokazatelji u našoj županiji-poručio Anđelko Švaljek, predsjednik HGK Županijske komore Krapina

U Krapini je danas, 21. lipnja održana konferencije za medije na temu aktualnih gospodarskih pokazatelja u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Nakon velikog rasta 2022. koji je nastavljen i u 2023. Županija se rekordnim rastom u svim elementima može pohvaliti i ove godine.

Predsjednik HGK Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek napomenuo je kako imamo blagi rast zaposlenih, blagi rast broja poduzetnika, prihodi su na razini otprilike 2.700.000.000 eura, a rashodi nešto manji od 2.500.000.000.

-Imamo blagi rast izvoza, nešto nam se smanjio indeks pokrivenosti za izvozom, ali s obzirom na situaciju koja je prošle godine bila na ključnim izvoznim tržištima, Njemačkoj i Italiji, mislim da su i ovi podaci izuzetno ohrabrujući i pozitivni. Vidljivo je da su ključni generatori rasta i dobrih rezultata graditeljstvo, trgovina, znači osobna potrošnja-rekao je Švaljek te istaknuo veliki rast neto plaća koje u trenutno na prosječnoj neto razini od 1.375 eura.

-Posebno bih naglasio ako gledamo proteklih pet godina da nam je rast produktivnosti oko 45 %, a rast plaća nešto veći od 30 %. To pokazuje da su naši poduzetnici kroz investicije i organizaciju svojih poslovnih procesa uspjeli postići veći rast produktivnosti od rasta plaće što je izuzetno važno da se zadrži konkurentnost. Vjerujem da ćemo s obzirom kako se stvari odvijaju ove godine, i za ovu godinu ponoviti slične rezultate-rekao je Švaljek te napomenuo kako smatra da je važno nastaviti daljnji rast plaća jer će nas to dovesti u poziciju da budemo interesantni zaposlenicima iz drugih krajeva Hrvatske ili čak povratnicima.

-Mislim da ako postignemo prosjećne plaće veće od 1.500 eura, onda će i motivacija za odlazak biti manja-rekao je Švaljek.

Udio je i dalje prerađivačka industrija koja ima najznačajnijih 44 %, građevinarstvo 13 %, a trgovina isto raste.

-Dodao bih još da su izuzetno važni projekti Invest in Zagorje, važna je i tema koju ćemo posebno obrađivati u okviru gospodarskog zbora. Stavljamo naglasak na privlačenje investicija, gdje Županija radi sjajan posao i u praktičnom i u marketinškom smislu. Mislim da nam je važno privlačiti strane investicije, pogotovo proizvodne i da nam je važno povećati investicije u uslužne djelatnosti u turizmu i zdravstvu da bi i nakon ove faze u kojoj je rast gospodarstva u velikoj mjeri određen priljevom novaca iz EU fondova, da bi imali stabilan i dugoročan rast i nakon tog perioda za tri, odnosno za pet godina-zaključio je predsjednik HGK Županijske komore Krapina.

Na sjajnom gospodarskom rezultatu čestitao je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

-Ono što ovdje valja naglasiti iz strukture gospodarstva, prema broju zaposlenih, a onda i prema ukupnim prihodima, ovdje se vidi da je i dalje prerađivačka industrija najjača na području KZŽ i da je približno prema broju zaposlenosti i ukupnih prihoda negdje oko 45 %. Imamo trgovinu na veliko i malo koja je prema ukupnim prihodima negdje preko 20 %, ali kod zaposlenih je to skoro 15 %. Građevinarstvo koje je oko 15 % i sa ukupnim prihodima i zaposlenima imamo prijevoz i skladištenje koje je izuzetno jako na području Krapinsko-zagorske županije-rekao je Kolar te istaknuo kako su ostale grane gospodarstva u nekom manjem obliku zastupljene od tri do pet posto.

-Ono što ovi rezultati pokazuju je da imamo zdravo gospodarstvo postavljeno na čvrstim temeljima, da se kontinuirano ulaže u nove tehnologije, da se kontinuirano ulaže u razvoj ljudskih potencijala i da smo uspjeli u velikoj mjeri zadržati domaću radnu snagu-rekao je župan napomenuvši kako se unatoč tome u sektoru graditeljstva i uslužnih djelatnosti, prije svega je tu riječ o hotelima i kupalištima imamo sve veći broj stranih radnika-objasnio je župan.

Trenutno je nezaposlenost na području Krapinsko-zagorske županije 3.9 % što je ispod preporučenih 4.2 % koji se vode kao optimum.

-Ono što treba posebno naglasiti su nove investicije kao Invest in Zagorje, jedan snažan alat koji držimo u rukama koji se sa svojim informacijama, servisom koji nudimo potencijalnim investitorima se pokazao kao pun pogodak i da zadnje dvije velike investicije koje će se sada realizirati na području županije su investitori došli do Zagorja upravo preko tog Invest in Zagorje-kazao je župan te napomenuo kako će se ti investitori predstaviti i na Zagorskom gospodarskom zboru gdje će oni sami objasniti zašto su izabrali Zagorje kao gospodarsku investiciju.

mstužić/zip.com.hr 21.06.2024.

Continue Reading

Aktualno