Connect with us

Društvo

Krapinsko zagorska županija i Grad Krapina obilježili Dan državnosti/FOTOGALERIJA

Delegacije Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine, predstavnici Općina i Gradova te predstavnici braniteljskih udruga i policije, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, obilježili su u ponedjeljak 29. svibnja 2023.godine, kod Spomen obilježja u Krapini, Dan državnosti Republike Hrvatske i obljetnicu osnutka hrvatskih Oružanih snaga.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar kazao je kako se Dan državnosti Republike Hrvatske obilježava u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora.

-Prilika je to ponovno da se sjetimo svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja jer nažalost, velika većina onih gardista koji su se postrojili tog 28. svibnja položili su svoj život za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Provedeni prvi višestranački izbori za Sabor Republike Hrvatske i sastav nove vlade su bili jedna prekretnica u daljnjem razvoju, ne samo Republike Hrvatske kao mlade države nego i općenito demokracije kakvu danas poznajemo u Republici Hrvatskoj – kazao je Kolar.

Gradonačelnik Grada Krapine, Zoran Gregurović, istaknuo je kako su se tim činom prisjetili svih koji su dali svoje živote za domovinu i ostvarili san o samostalnoj, neovisnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj.

-Ono najmanje što možemo napraviti za njih je da ih se prisjetimo, a ova obljetnica i Dan državnosti uistinu je jedan povod da se sjetimo svih naših branitelja – rekao je Gregurović.

Zvonimir Kantolić, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije istaknuo je ponos što je kao pripadnik Gromova sudjelovao u ratnim operacijama i to od samog početka djelovanja ove gardijske brigade. Dodao je i kako je 208 pripadnika Gromova u Domovinskom ratu poginulo, a Dan državnosti prilika je da se prisjete svih onih koji su dali život za domovinu.

Najavio je ovim putem i svečano obilježavanje godišnjice vojno redarstvene operacije Oluja, koja će biti 02. kolovoza.

-Svi znamo da smo zbog epidemioloških mjera proteklih godina imali određenih problema, stanaka, zabrana, pa ćemo to sada, malo skromno, kako mi to znamo svečano upriličiti- kazao je Kantolić

tleljak/zip.com.hr 29.05.2023.

Continue Reading

Aktualno