Connect with us

Društvo

Krapina u ritmu hušKAJ!-a: Prvi alternativni festival donio glazbenu revoluciju

U subotu, 15. lipnja, je na Hušnjakovom u Krapini održan prvi hušKAJ! demo fest u organizaciji Udruge Krapinjon.

hušKAJ! je tako postao novi krapinski alternativni glazbeni festival, usmjeren na poticanje neafirmiranih i lokalnih glazbenika te širenje svijesti o alternativnim glazbenim žanrovima.

Cilj je bio jasan: mladim glazbenicima pružiti priliku za prezentaciju svog stvaralaštva, potaknuti njihov razvoj, a Krapinu – grad poznat po svojoj dugoj glazbenoj tradiciji – obogatiti
raznovrsnim glazbenim sadržajem.

I taj cilj je kroz dva sata energične svirke itekako ispunjen! U natjecanju su sudjelovala četiri benda, a led je probio Pizdoper, zagorski garage punk bend iz Pregrade. Osnovani 2020. godine od članova Šume, Dome, Zvone i Danka. Bend u nogama ima već nekaj svirki, ali želi još i zato teramo riti da se dignu sa stolica i odu pred binu.

Muži sviraju autorske stvari i pokoji cover koji je prešel kroz pizdoper flajšmašinu. Pizdoper je zagrijao publiku koja je entuzijastično pjevala refrene i skandiranjem ih otpratila s pozornice.
Drugi bend koji se popeo na pozornicu bio je Mito Matija i lopovi iz Osijeka. Mito Matija je
kompozitor koji miješa tradicionalnu instrumentaciju i glazbu sa žešćim oblicima narodne glazbe.

Prvi album “Proživljeno” predstavlja jedinstven spoj black metala i tamburaške glazbe, a u suradnji s producentom pajo777 uspijeva spojiti različite tradicije hrvatske i balkanske glazbe s trapom i hip hopom. Rad s bendom “Lopovi” najbolje se može opisati kao “novokomponirana narodna glazba”, a posebno se ističu njegovi radovi na međuslavenskom jeziku kao unikatna pojava u glazbi uopće.

Nakon Mito Matije atmosferu su začinili iznimno nadareni Ambasador, tročlani bend iz Zagreba, osnovan 2016. godine te u istom sastavu uz kraće stanke djeluje od tada. Svirali su u na nekoliko mjesta u Zagrebu, a vrhunac je svakako nastup u KSET-u na festivalu demo bendova ČUJEŠ?!.

Sviraju mix žanrova koje te se zamaraju biti žanrovski određeni te svoju glazbu zbirno nazivaju
post rock-om. U 8 godina djelovanja imaju 2 EP-ja koje su samostalno snimili, miksali i objavili. Njihova instrumentalna glazba u sumrak na Hušnjakovom stvorila je apsolutno magični ugođaj.

Zadnji bend natjecanja bio je John Morrow & The Electric Odyssey, alternativni rock band iz
Varaždina koji je osnovan krajem 2022. godine. Projekt je nastao iz zajedničke težnje članova
prema istom žanrovskom stilu i ljubavi prema orkestralnoj, alternativnoj, blues, te rock glazbi.
Inspirirani rock klasicima Benjamin Novosel i Patrik Lovrek u prosincu 2022. godine izdaju single „The Dawning“ koji biva izabran u pregledu najboljih pjesama tjedna na portalu Glazba.hr.

Nedugo nakon toga, započinju rad na albumu „Stranded“ te im se pridružuje ostatak banda. Nastup koji je mogao parirati velikim bendovima zatvorio je natjecateljski dio hušKAJ!-a.

Dok je publika glasala, a žiri vodio žustre rasprave koji bend će odnijeti pobjedu, na pozornicu se popela zvijezda večeri, Miach, i svojim hitovima rasplesala mnogobrojnu publiku. Nakon odličnog nastupa, mlada pjevačica posvetila se fanovima, a udruga Krapinjon se opet popela na pozornicu da proglasi pobjednike.

Stručni žiri, Daniel Badanjak (predsjednik Glazbene Kuće), Sven Popović
(pisac i glazbeni kritičar), te Antonio Kapusta (prva gitara Udruge Krapinjon) imali su vrlo tešku odluku, ali na kraju su se složili s publikom – pobjednik natjecanja bio je pregradski Pizdoper.

Pizdoper iz Krapine odlazi s 2 trofeja, nagradom od 500 € i prilikom da nastupe na Ljetu na
Zagrebačkom Velesajmu. Glazbena kuća, kao suradnik festivala (s predstavnikom u žiriju),
odlučila je da nakon takve genijalne svirke još jedan bend zaslužuje dobiti priliku zasvirati na Ljetu na Zagrebačkom Velesajmu, pa se Pizdoperu pridružuje i Mito Matija i lopovi.

Sve u svemu, vrhunska večer glazbe i druženja, u prekrasnom ambijentu krapinskog
Hušnjakovog nešto je što možemo očekivati niz godina u budućnosti!

hušKAJ! se održao u sklopu Noći krapinskog pračovjeka. Sufinancirali su ga Grad Krapina i
Krapinsko-zagorska županija, a održao se uz partnerstvo s Turističkom zajednicom Grada Krapine i Glazbenom kućom, uz podršku i sponzorstvo tvrtki Belina, OMCO, Kramberger Pub & Restoran i PROMEGA.

zip.com.hr 19.06.2024.

Continue Reading

Aktualno