Connect with us

Društvo

Hrvatsko salonsko kolo zabočkih maturanata

U utorak, 26. svibnja 2023. godine maturanti srednjih škola s područja grada Zaboka obilježili su završetak srednjoškolskog obrazovanja na njima već tradicionalan način, plešući Hrvatsko salonsko kolo.

Na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku okupili su se učenici Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok, Srednje škole Zabok i Škole za umjetnost dizajn, grafiku i odjeću Zabok, kao i članice i članovi Ansambla Zabok. Sve njih pozdravili su zamjenica župana Jasna Petek, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i direktorica Ansambla Zabok Senka Jurina.

-Jako je veselo danas u Krapinsko-zagorskoj županiji, u svim gradovima u kojima se nalaze srednje škole, a posebno u Zaboku u kojem su čak tri srednje škole. Svim maturanticama i maturantima želim da veselo obilježe kraj srednje škole, da sve prođe u najljepšem ritmu i da svi zdravo dođu kući – kazala je, po završetku plesa, zamjenica župana Jasna Petek.

Hrvatsko salonsko kolo nastalo je za vrijeme hrvatskog nacionalnog preporoda kao produkt težnji „ilira“ na čelu s Ljudevitom Gajem da se stvori jedinstven, hrvatski ples, koji će prihvatiti ljudi na selu i u gradu. Hrvatsko salonsko kolo prvi puta javno je izvedeno 27. siječnja 1842. godine u Zagrebu. Maturanti na području Krapinsko-zagorske županije Hrvatsko salonsko kolo organizirano plešu od 2008. godine te je ovo 15. generacija koja je nastavila ovu hvalevrijednu tradiciju.

zip.com.hr 27.05.2023.

Continue Reading

Aktualno