Connect with us

Društvo

Fašnik bez krafni? Nemoguće! Evo kako ih pripremiti

Fašnik, vrijeme veselja, maski i neodoljivih mirisa iz kuhinje, idealan je trenutak za pripremu domaćih krafni.

Ove mekane, mirisne i prozračne slastice nezaobilazan su dio tradicije, a njihov neodoljivi okus uvijek nas vraća u djetinjstvo. Donosimo vam provjereni recept za fašničke krafne koje će vas oduševiti.

Sastojci:

1 suhi kvasac

250 ml mlijeka

50 g šećera

2 vanilin šećera

600 g brašna (tip 550)

1 mala bočica ruma

Malo rakije

Korica jednog limuna

Korica pola naranče

1 cijelo jaje

2 žutanjka

Priprema:

Aktiviranje kvasca: Pomiješajte suhi kvasac s šećerom i pola količine mlakog mlijeka. Ostavite deset minuta da se kvasac aktivira.

Izrada tijesta: U zdjelu dodajte brašno, vanilin šećer, naribanu koricu limuna i naranče, rum, rakiju, jaje, žutanjke te preostalo mlijeko. Dodajte uzdignuti kvasac i zamijesite mekano tijesto.

Dizanje tijesta: Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga na toplom mjestu dva sata dok se volumen ne udvostruči.

Oblikovanje krafni: Kada je tijesto spremno, oblikujte kuglice od 60 g i stavite ih na papir za pečenje. Premažite ih uljem i pokrijte krpom, ostavljajući ih da se dižu još sat i pol.

Prženje krafni: Zagrijte ulje na srednju temperaturu. Krafne stavljajte u ulje tako da gornja strana ide prva u ulje. Pržite dok ne poprime zlatnosmeđu boju s obje strane.

Posluživanje: Gotove krafne izvadite na papirnate ubruse kako bi upile višak ulja. Po želji ih napunite marmeladom i pospite šećerom u prahu.

Uživajte u ovim neodoljivim fašničkim krafnama i javite nam kako su vam ispale!

zip.com.hr 04.03.2025.

Continue Reading

Aktualno