Connect with us

Društvo

EVO ŠTO JE NOVO U OBRAČUNU STRUJE

Iz HEP-a najavili velike promjene u obračunu struje, bez obzira na promjene, svima nam je jasno da je cijena energenata porasla.

Na stranicama HEP-a, kako piše Index.hr.  objavljeno je da će doći do promjena pravila za obračun struje, a jedna od novosti je broj akontacijskih računa, pa će tako umjesto ranijih šest, po novome dolaziti njih pet.

Ima i pozitivna novost i to da se obračun za prethodno razdoblje i nova akontacijska rata neće morati plaćati u istom mjesecu, kako je to bilo do sad, jer će akontacijska rata stizati mjesec ranije, a najveća novost je da akontacijske rate više neće biti sve jednake, već će se iznos razlikovati na svakom računu, odnosno, kupci će plaćati po potrošnji, ali u različitim obrocima.

Isto tako, po novom, kupci će moći birati drugi način na koji dolaze računi, a moći će se birati između sezonskog ili linearnog modela. Zahtjev za prelazak iz modela u model moguć je na zahtjev kupca.  Ove promjene odnose se na čak 1,5 milijuna kućanstava u Hrvatskoj, a promjene ne mijenjanju činjenicu da je cijena energenata porasla.

Inače, model potrošnje struje za sve kupce određuje HEP ODS i inicijalno, svi se kupci smještaju u “Opći model“ koji podrazumijeva različit iznos akontacija po mjesecima, ali je njihov ukupan zbroj temeljen na potrošnji adekvatnog prethodnog razdoblja. Razlike u iznosima ovisit će o regiji kojoj kupci geografski pripadaju, odnosno karakteristikama potrošnje u pojedinim područjima Hrvatske, sukladno Pravilima primjene nadomjesnih krivulja opterećenja HEP ODS-a, tumače iz HEP-a.

zip.com.hr 11.07.2022.

Continue Reading

Aktualno