Connect with us

Najave i događanja

Sedmo izdanje “Loborske devenice” -Cilj nam je loborsku devenicu zaštititi kao tradicionalno zagorsko jelo! – poručuje načelnica Jembrih

Nakon dvije godine pauze u Lobor se vratila omiljena kulinarska manifestacija – u petak. 09. prosinca 2022. je ponovno održana najpoznatija loborska kulinarska manifestacija, „Loborska devenica”.

Stručni žiri nije imao lak posao budući da su loborske devenice iz godine u godinu sve bolje, pa su odlučivale nijanse.

Potvrdio je to i predsjednik žirija, poznati hrvatski chef Tomislav Špiček koji je objasnio kako su ocjenjivali okus, izgled i sastav: “Loborsku devenicu zadnji put smo ocjenjivali prije dvije godine i mislim da idu sve bolje i bolje. Mogli smo malo samo govoriti o tome je li prepikantno, je li u pretankom crijevu, a okusi i sve ostalo bilo je izvrsne kvalitete. Svaka kategorija ocjenjivala se bodovima od 1 do 25 i na kraju su se bodovi zbrojili. Četiri člana žirija ocjenjivala su devenice pred svima, tako da je sve transparentno” – rekao je Špiček.

Poručio je i kako ljudi često misle da se u devenicu samelje sve i svašta, no to nije tako. Dapače, kako bi proizvod bio kvalitetan u njega moraju ići kvalitetno meso i kvalitetni sastojci.

Zadovoljna što se nakon dvije godine ova kulinarska manifestacija ponovno održala bila je i
načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih poručivši kako su sretni što je „Loborska devenica” i ove godine pun pogodak: “Devenice u Loboru svake su godine sve bolje i kvalitetnije na što smo ponosni i s ovom manifestacijom nastavljamo i dalje, ali ne samo u ovakvom obliku, već i u proširenom. Ono što Općina Lobor priželjkuje već duže vrijeme je da se loborska devenica zaštiti kao tradicionalno zagorsko jelo, jelo koje ne smijemo zaboraviti i koje moramo prenašati na naše mlađe naraštaje.” – kazala je Jembrih poručivši kako upravo s ovakvim događanjima i manifestacijama idu prema cilju.

Iako pred njima nije bio lak zadatak, stručni žiri u kojem su bili Tomislav Špiček, Stjepan Adanić, Anica Petrinec, inače šefica kuhinje u Lobor-gradu te poznati zagorski ugostitelj Marijan Jembrih izabrali su najbolju devenicu – onu Ivana Fereka koji ih sprema već 50-ak godina.

“Ta je tradicija u našoj kući puno duža, a upravo su neki od posebnih sastojaka koje stavljamo
ključni za ovu današnju pobjedu. Uz to je naravno bitna i ljubav, ali treba znati i uživati u izradi ovog specijaliteta – rekao je Ferek.

U sklopu manifestacije održano je i kušanje mladih vina loborskih vinogradara, a kako je istaknuo Nikola Lesičar, predsjednik Udruge vinara i vinogradara „Kliet” Lobor, vina je ocjenjivala degustatorica Mirela Osrečak sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta koja je pohvalila kvalitetu tamošnjih vina i poručila kako imaju velik potencijal.

“Prikupili smo 23 uzorka vina i svi uzorci bili su bez ikakvih mana odnosno sva su vina bila
prihvatljiva i kvalitetna. To nam govori da je zagorska regija na samom vrhu vinarskog svijeta i jako je bitno spojiti eno i gastro priču, što mi na ovoj manifestaciji i radimo. Uz devenicu koja je autohtono loborsko jelo savršeno pristaju i naše vinske delicije,” – rekao je Lesičar dodavši kako je predstavljeno najviše miješanih vina, ali i graševine, rajnskog rizlinga te žutog muškata.

zip.com.hr 12.12.2022.

Continue Reading

Inspirativne priče

Inspirativne priče24 sata ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspijeh je potrebno puno rada, ljubavi i strasti prema poslu koji radiš”-poručila je Vanja Potočki

U četvrtak, 09. svibnja, gošća emisije bila je Vanja Potočki, direktorica Potočki prometa i vlasnica putničke agencije Potočki Travel iz...

Društvo7 dana ago

Saša Vejnović osvojio nagradu Marija Jurić-Zagorka za novinarski projekt “Uspješni Romi nisu samo mit – Serijal priča o Romima”

Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je 4. svibnja 2024. godišnje nagrade za najbolje novinarske radove za 2023. godinu. Nagradu Marija Jurić-Zagorka...

Društvo2 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM- “Za uspjeh je potrebna upornost, volja, želja, trud i ustrajnost te naravno ne odustajanje na prvoj prepreci” – kazao je Dragutin Obadić

U četvrtak, 02. svibnja 2024. godine, gost emisije bio je Dragutin Obadić, vlasnik Autoškole “Dragec – promet” iz Krapine. “Dragec-Promet”...

humanitarne akcije2 tjedna ago

Izgradimo zajedno dječju PIK PAK kuću da nam djeca budu slobodna, važna i sretna – poručila Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok

Prošla je godina dana od kad je u Regaleriji u Zaboku predstavljen projekt PIK – PAK kuće Društva “Naša djeca”...

Inspirativne priče2 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM-” Poručila bi svima da prihvate sve prilike koje im se pruže, jer bez volje za ići naprijed nema napretka- poručila je doktorica Maja Svetec.

U četvrtak, 25. travnja, gošća emisije bila je Maja Svetec, doktorica medicine, specijalistica hitne medicine i voditeljica Objedinjenog hitnog prijema...

Inspirativne priče4 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspjeh je potrebno nikad ne odustati”-poručila je Ivana Hazulin Pospiš

U četvrtak, 18. travnja, gošća emisije bila je Ivana Hazulin Pospiš, ravnateljica Muzeja Radboa. Ivana Hazulin Pospiš završila je studij...

Inspirativne priče4 tjedna ago

Unatoč digitalnom dobu važna je komunikacija ” oči u oči “-poručila je Leljak

Snježana Leljak, direktorica firme SL Krapina Konzalting, urednica ZIP portala, predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko – zagorske županije i voditeljica...

Inspirativne priče1 mjesec ago

Zabočanka Barbara Futivić dobitnica fair play kartona – bravo!

U tijeku je Državno natjecanje u rukometu za osnovne škole na kojem je mlada Zabočanka dobila nagradu za svoju dirljivu...

Društvo1 mjesec ago

Mlade rukometašice koje su svoju karijeru posvetile radu s djecom

Rukometni klub “Zagorec” Krapina broji stotinjak polaznika gotovo svih uzrasta, od onih najmlađih koji pohađaju vrtić, pa do seniora, a...

Društvo1 mjesec ago

Ovo je 10 finalistica drugog izbora “Inženjerka godine”!

Poznato je deset finalistica drugog izbora „Inženjerke godine“ u Hrvatskoj, iznimnih žena koje svojim primjerom, karijernim putem i osobnošću mogu...

Facebook

Aktualno