U Zaboku je održana peta završna božićna radionica zdravoga kuhanja za djecu u sklopu projekta „Zdravo i fino“, koji Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i Društvo „Naša djeca“ Zabok provode u partnerstvu s trgovačkim lancem Lidl Hrvatska u 2025. godini.

Cilj ove suradnje jest poticanje djece na usvajanje zdravih prehrambenih navika, prepoznavanje važnosti uravnotežene prehrane te razvoj pozitivnog odnosa prema hrani i kuhanju.
Kreativni tim projekta „Zdravo i fino“ u sastavu: Dubravka Kolarić, Melita Hršak Noveska, Anja Kolarić, Petra Poslek, Magdalena Škreblin, Jakov Marković i Neda Novosel pod vodstvom Snježane Krpes proveo je radionicu zdravoga kuhanja koja je bila u adventskom ozračju.
Atmosfera je i ovoga puta bila vesela, zabavna i poučna uz vrlo ukusna blagdanska jela koja su uz pomoć tima „Zdravo i fino“ pripremala djeca osnovnoškolskog uzrasta.
Na radionici su se i ovaj put koristile bio i sezonske namirnice iz Lidl asortimana, uz praktičan rad i druženje jer tako djeca najbolje uče o sezonskim i lokalnim namirnicama, balansiranim obrocima i jednostavnim tehnikama pripreme zdravih jela.

Spremala su se slasna božićno-zimska jela: za doručak domaći muesle miks od zobenih i kukuruznih pahuljica, sjemenki suncokreta i bundeva te suhih brusnica i grožđica tostirano sve u pećnici u jabučnom soku i s domaćim medom. Blagdanski ručak započeo je predjelima: bijelom krem juhom od gljiva, brokule i krumpira i domaćom šarenom savijačom punjenom tofuom, gljivama, crvenim grahom, mrkvom, kukuruzom, uz francusku salatu s tofunezom, zapečenom bundevom te zimskom salatom s koromačem, radičem, matovilcem i narančom. Za glavno jelo pripremljena je i poslužena domaća veganska sarma s pireom od krumpira i crvene leće te beskvasni craft kruhovi sa sjemenkama.
Sve su zasladili bogatim čokoladnim zdravim desertima: sirovim pralinama (datuljama u čokoladi punjenim bademima i pistacijama) i čokoladnim mousseom od indijskih oraščića i brusnica.
Zdravo i fino u najraskošnijem blagdanskom obliku!
Svoje je dojmove podijelila Tena Jureša koja je prvi put sudjelovala na radionici kuhanja.
-Bilo mi je zaista lijepo i uživala sam raditi ono što volim i mogla bih to ponoviti! Isprobala sam puno novih stvari poput tofua koji mi je bio stvarno jako fin i mislim da bi ga u svojoj obitelji mogli uvrstiti u prehranu. Ja sam radila vegetarijansku sarmu koju sam na kraju probala i bila je jako ukusna-rekla je Jureša.

-Kroz ovogodišnju suradnju Saveza DND Hrvatske i Društva „Naša djeca“ Zabok s Lidlom Hrvatska, koji nastavlja svoj dugogodišnji angažman u području podržavanja zdravog načina života i promoviranja osviještene prehrane, s posebnim naglaskom na djecu, započeli smo aktivnosti stručnim panelom o holističkom zdravlju djece koji je okupio oko 100-njak sudionika iz odgojno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova za djecu, a tijekom listopada, studenoga i prosinca održano je ukupno pet radionica kuhanja s djecom. Osim početne i ove završne radionice u Zaboku, kuharski tim „Zdravo i fino“ održao je i tri pokazne radionice zdravoga kuhanja u Društvima „Naša djeca“ Petrinja, Krapina i Varaždin, u koje smo uključili više od 60-ero djece te se nadamo nastavku ove lijepe i uspješne zajedničke suradnje sljedeće godine u novim lokalnim sredinama i Društvima „Naša djeca“-istaknula je voditeljica projekta „Zdravo i fino“ i tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak.



