U OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički danas, 7. studenog je održan susret i edukacija u sklopu projekta „Mala škola za naše školske kuhinje 3“.
Projekt, koji je pokrenut prije nekoliko godina u povodu 150. obljetnice škole, nastavlja tradiciju promicanja inovacija i kreativnosti u pripremi školskih obroka. Ovogodišnji susret izazvao je veliki interes i oduševljenje sudionika, koji su imali priliku vidjeti nove ideje i praktične metode pripreme zdravih i maštovitih obroka prilagođenih djeci.
U suradnji s Podravkom, masterchef Branko Takač, promotor kulinarstva u projektu „Zdravi odmor“, zajedno sa svojim timom predstavio je tehnike brzog i jednostavnog pripremanja jela, sve u okvirima cijene školskog obroka od 1,33 eura.
Zdenko Kobeščak, ravnatelj OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički rekao je kako je cilj da djeca imaju zdrave obroke u školama.

-Tradicija u našoj školi je održavati male škole za školske kuhinje, odnosno za kuharice i ravnatelje koji potom donose odluku kako što bolje i što kvalitetnije hraniti djecu u školama, da im pripreme fine, zdrave i hranjive obroke koji će biti u cijeni do 1,33 eura-pojasnio je ravnatelj te zahvalio Županiji koja podržava inicijativu, ali i Podravki koja je omogućila edukaciju.
-Oni pripremaju novu kuharicu sa receptima za sve naše škole. Ovim receptima koje će danas prezentirati pripremaju se obroci u vrijednosti od nekadašnjih 10 kuna-rekao je ravnatelj napomenuvši kako je u tu cijenu sve teže ukomponirati zdrav i nutritivno bogat kvalitetan obrok za djecu, stoga je ovo odlična pomoć za dobiti ideje.
O projektu i važnosti zdravih školskih obroka govorila je županijska pročelnica Mirjana Smičić Slovenec.

-Krapinsko-zagorska županija podržava sve edukacije koje se tiču stručnih odgojno-obrazovnih djelatnika, ali izuzetno nam je važna i edukacija naših kuhara kako bi se educirali, došli do novih saznanja, recepata i ideja za zdrave obroke što nam je najvažnije-rekla je Smičić Slovenec spomenuvši kako Županija kao osnivač svojim ulaganjima u nadstandard nastoji omogućiti što primjerenije uvjete i standarde za pripremu takvih obroka.
Dodala je kako su jelovnici raznoliki te da se u školama konstantno kuha.
-Nastojimo da su obroci što zdraviji, kuhani, ali i prihvaćeni od strane djece i roditelja. Tu mnoge škole primjenjuju sugestije roditelja, odnosno povjerenstava sačinjena od roditelja koji sudjeluju u kreiranju obroka za škole-navela je pročelnica.
Vrijedi napomenuti kako sve županijske škole imaju školsku kuhinju, iako u nekim školama nisu osigurane blagavaonice u očekivanom standardu, što će se osigurati kroz projekt prenamjene škola za jednosmjensku nastavu.
-Krapinsko-zagorska županija će svojim budućim aktivnostima nastojati provesti određene projekte koji će se pozabaviti pripremom zdravih i nutritivno vrijednih obroka kako bi se razina kvalitete dodatno podigla-zaključila je.
Sudionici su mogli kušati pripremljene delicije u prigodnom domjenku, a stručnjaci iz Podravke pružali su dodatne informacije i savjete.
Ovaj zanimljiv i hvalevrijedan projekt koji provodi Podravka kontinuirano nastoji unaprijediti svakodnevne prehrambene navike učenika osnovnih škola, pomažući školama u pripremi zdravih, maštovitih i nutritivno uravnoteženih obroka te pružajući stručne savjete i praktične ideje za njihovu svakodnevnu primjenu.



