“Dobro je, klanječko je”, tradicionalno druženje na sunčanom Trgu Antuna Mihanovića u Klanjcu okupilo je danas (subota, 06. svibnja) velik broj ljudi.
Ovogodišnji Dani grada Klanjca okupili su sve Klanjčanke i Klanjčane, kao i drage im goste na druženju uz kulturno-umjetnički program, kuhanje kotlovine i degustaciju vina.
Program je zaista sadržajan i za svakog ponešto rekla je ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin radosna što je sunce, a bit će i sutra kad je piknik na Cesargradu.
-Danas u pripravljanju kotlovine za koju su se prošlogodišnje kulinarske ekipe same odlučile, sudjeluje 11 klanječkih udruga, gotovo svi su tu, a koji ne kuhaju sudjeluju na neki drugi način. Tako udruga “Korak po korak do zdravlja” mjeri tlak i šećer, vagat će kuhare a i sve posjetitelje prije i poslije kotlovine i klanječkih gemišta. Udruga vinara ima svoj štand sa besplatnim degustacijama vina najboljih klanječkih vinara, likovna udruga izložila je svoje radove, ali će i njihovo dobro oko i ocijeniti i proglasiti najljepše uređeni “štandić” i najljepši “fertuh” ili prigodnu majicu jer su se motoristi posebno za to spremili – rekla je ravnateljica.
Također je dodala da u malom kulturnom programu nastupaju vrtićanci iz Dječjeg vrtića “Kesten”, mali folkloraši i učenici Osnovne škole Antun Mihanović, biti će folklora, pjevanja i plesa.
-Veselimo se ponovno koncertu Puhačkog orkestra “Lira” iz Kraljevca na Sutli, a završit ćemo uz domaću zagorsku glazbu i bend Fantastic – zaključila je Horvatin te pozvala sve da im se pridruže jer će zabava trajati do dugo u noć.
Poznati zagorski chef, vrsni kuhar Tomislav Špiček u ocjenjivačkom je sudu i u obilasku kotlovine, otkrio nam je kako je ujutro bio u Samoboru i da tamo nije bilo ovoliko raznoliko, obzirom da pripremaju po istom, zaštićenom receptu (mast, luk, sol, svinjetina).
-Ovak kad imamo manifestacije , onda tu naravno, mora biti dobar materijal, svinjetina je osnova kotlovine, a drugo je mašti na volju. I tak mi je najdraže, da mogu različitost ocijeniti i vidjeti ko je kaj metal nutra i kaj meni paše – naglasio je Špiček te dodao da bez luka nema prave kotlovine, povrće je uvijek dobro, a on voli kuhati i prije svinjske nogice i podlijevati takvim temeljcem.
Predsjednica Vijeća Grada Klanjca Mirjana Smičić-Slovenec također je u ocjenjivačkom sudu , rekla je da sluša upute glavnog kuhara i pozorno je slušala što bi trebala prava kotlovina imati i kakva biti i vjerujem da ćemo nakon obilaska naših štandova zaključiti da su sve naše udruge na dobrom putu – rekla je Smičić Slovenec te dodala da su njihove udruge veliko bogatstvo i drago joj je što je puno sugrađana uključeno u rad civilnog društva, posebice mladi.
Zadovoljan velikim odazivom građana i gostiju na ovaj tradicionalan dan “Dobro je, klanječko je” bilo je i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.
-Sve naše klanječke udruge su na “kupu”, to je jedini dan u godini kad smo svi zajedno, kad se družimo. Ova kotlovina ove godine, prijašnjih godina gulaš, to je zaista zabava – rekao je gradonačelnik te dodao da je ovo druženje uvijek u subotu nakon svečane sjednice za Dan grada.
-Sve više ili sve manje se družimo, sve više smo naokolo i to posebno veseli da samo barem jedan dan u godini svi zajedno. Kuha se na promenadi i puno je ljepše i ugodnije kuhati, a i cesta je slobodna, tako da smo to odlučili radi sigurnosti ljudi. Prvi dojmovi su dobi, a na kraju budemo vidjeli kad budu kotlovine kompletno gotove, pripreme su odrađene, a sigurno bude pobijedio onaj koji bude najbolje skuhao – zaključio je gradonačelnik Brlek.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.