U sklopu projekta Zdravo i fino Društva „Naša djeca“ Zabok održana je prva radionica kuhanja, a radionici su se priključile i nove članice Dječjeg gradskog vijeća.
Projekt „Zdravo i fino“, čiji je cilj podučavanje djece i mladih o zdravoj prehrani, usvajanju pravilnih prehrambenih navika i zdravih stilova života te prevencija debljine i dalje je vrlo zanimljiv djeci jer kroz praktične vještine sjeckanja, kuhanja, pečenja usvajaju tehnike kuhanja i zdrave prehrambene navike.
Svaka nova generacija djece s nestrpljenjem iščekuje novu sezonu radionica zdravoga kuhanja pa je tako bilo i ovaj put.
-Radionice se provode u zabočkoj Zelenoj dvorani koja na jedan dan postaje mali mobilni kuharski kabinet, a sve je uvijek jako dobro pripremljeno zahvaljujući voditeljici radionica zdravoga kuhanja Snježani Krpes i asistenticama te volonterkama i volonterima u sastavu: Anki Ilinčić, Dubravki Kolarić, Meliti Hršak, Anja Kolarić, Jakovu Markoviću, Ivani Šimić, Karolini Buzjak Ciglar, Andreji Šagud, Ivaia Gregurić, Nataliji Štoos i Natali Loina-zaključila je voditeljica projekta, tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak.
Tema radionice zdravoga kuhanja bila je Proljeće u kuhinji, kako i priliči ovih dana dolaskom proljeća. I ovaj put nije nedostajalo proljetne lepršavosti i zelenila u kuhinji, pa je jutro započelo zdravim doručkom uz slasne zobene kekse s brusnicima i komadićima čokolade, što može biti i odličan energetski međuobrok za djecu.
Za ručak je pripremljena povrtna gusta (minestrone) juha sa sezonskim povrćem (brokula, grašak, mrkva, poriluk) obogaćena noklicama od bezglutenskog pirova brašna. Veganske punjene paprike sa zelenim pireom od suhog graška, umjesto klasičnog krumpira, laganija su varijanta djeci dragog tradicionalnog jela. Posebno zanimljiva i proteinima bogata bila je šarena salata u kombinaciji žitarice kvinoje, prženih falafela od slanutka, svježeg i kratko prešanog povrća, klica, začinjena indijskim curry umakom.
Za desert je pripremljena lagana torta s kremom od pistacija, limete i indijskih oraščića, kao i čokoladna krema (puding) od žitarice prosa i limuna, prezentirala je proljetni meni Snježana Krpes, voditeljica radionica zdravoga kuhanja.
Svoje dojmove podijelile su nove članice Dječjeg gradskog vijeća koje su prvi put sudjelovale na radionici.
-Današnja radionica zdrave prehrane bila mi je jako korisna. Puno smo se zabavljali, ali i naučili puno novih recepata. Nisam ni znala da kuhanje može biti toliko zabavno. Neke od ideje pokušat ću ponoviti i kod kuće. Probala sam puno nove zanimljive hrane i saznala da su to sve jako zdrave namirnice. Najviše mi se svidio čokoladni puding-rekla je Leda Jurina.
Nika Šameč kazala je kako joj je bilo jako lijepo na radionici.
-Mislim da smo svi nešto novo naučili i da smo se zabavili. Bilo mi je fora raditi tortu od pistacije i limete i puding, a i imala sam dobre partnere. Vidjela sam kako se drugi trude oko jela koje smo radili. Na kraju radionice vidjeli smo sva jela i kušali ih. Bilo je jako dobro, mislim da su svi jako zadovoljni s onim što su napravili-rekla je Nika Šamec.
-Meni je na ovoj radionici bilo jako lijepo. Sve je bilo ukusno i fino. Jako smo se svi trudili oko jela i sve je na kraju jako lijepo i zanimljivo ispalo. Svi smo se lijepo podružili. Bilo je zanimljivo i zabavno najviše mi je bilo zanimljivo raditi juhu i ispala je fino-navela je Nika Papišta.
-Na radionici kuhanja mi je bilo jako lijepo i super sam se zabavila. Hrana mi je bila jako ukusna. Naučila sam raditi punjenu papriku. Naučila sam da je jelo ukusno i uz drugačije i zdravije namirnice. Najviše mi se svidjela torta od pistacije-rekla je Nika Krajačić.
Vida Tisanić rekla je kako je ovo jedan od najboljih DND projekata.
-Pošto u školi ne učimo mnogo o zdravoj prehrani ili kako si pripremiti nešto zdravo, ova radionica uči djecu koliko je zdravlje važno. Svakako sam se najela, a i naučila napraviti najzdraviju salatu-rekla je.
zip.com.hr 05.03.2025.