Stubičke Toplice će 22. veljače ugostiti prvu Zagorsku kobasijadu, manifestaciju koja već sada privlači veliki interes među ljubiteljima tradicije i suhomesnatih proizvoda.
Ovaj događaj bit će prava prilika za sve ljubitelje dobre hrane, obitelji, djecu i sve generacije da uživaju u bogatoj ponudi i zabavnom programu. Finalni dan manifestacije održat će se na igralištu pored Općine Stubičke Toplice, dok će službeni dio započeti 17. i 18. veljače, kada će se u Društvenom domu Strmec Stubički zaprimati uzorci za ocjenjivanje.
Načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak istaknuo je značaj povratka tradicije izrade domaćih kobasica i salamura.
-Mi želimo oživjeti tu tradiciju, omogućiti ljudima da ponovo prirede kobasice i salame u vlastitim kućama, a istovremeno se i edukativno povezati kroz različite aktivnosti i druženja-rekao je Beljak te dodao kako ga posebno veseli što je manifestacija dobila veliku podršku i iz drugih dijelova Hrvatske.
-Bit će to prilika da se svi zainteresirani, bilo amateri bilo profesionalci, predstave sa svojim proizvodima i podijele iskustva-dodao je.
Idejni začetnik ove manifestacije je i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, čiji predsjednik Josip Horvatin ističe kako je ideja o kobasijadi potekla od branitelja.
-Ponosni smo što smo i mi dio ovog projekta. Kroz našu dugogodišnju tradiciju sudjelovanja na manifestacijama diljem Hrvatske, zaključili smo da možemo organizirati nešto i kod nas, te time oživjeti našu vlastitu tradiciju-rekao je Horvatin.
Udruga je već pripremila devet uzoraka kobasica, a očekuje se dolazak uzoraka iz cijele Hrvatske, uključujući i Slavoniju.
Za ocjenjivanje pristiglih uzoraka zadužen je stručni žiri koji će predvoditi poznati chef Tomislav Špiček.
-Važno je da kobasice imaju dobar vanjski izgled, da su pravilno sušene i, naravno, odličan okus-rekao je Špiček te dodao kako je važnost ovakvih manifestacija u očuvanju tradicije među mladima.
-Drago mi je što djeca mogu vidjeti kako se nekada radilo, jer takvi običaji polako nestaju. Ova manifestacija je sjajan način da im ostavimo nešto što će im pomoći da se povežu s prošlošću-dodao je.
Finalni dan manifestacije bit će prava fešta, koja će, osim kuhanih kobasica i dinstanog zelja, nuditi i brojne atrakcije za sve uzraste. Planirana su zanimanja za djecu, poput jahanja na ponijima i pečenja kobasica na otvorenoj vatri, koja će oživjeti stare običaje. Uz to, posjetitelji će moći uživati u domaćim kolačima i vinima, a predstavit će se i OPG-ovi te domaći proizvođači.
Program će voditi Adam Končić, a za zabavu će biti zadužena grupa Elixir. Prema riječima organizatora, cijeli događaj bit će ispunjen sadržajem od jutra do večeri, a očekuje se veliki broj posjetitelja i uzoraka.
-Po reakcijama ljudi, mislim da ćemo imati respektabilan broj uzoraka i da će ovo biti početak lijepe tradicije koju ćemo nastaviti-zaključio je Beljak.
mstužić/zip.com.hr 06.02.2024.