Politika

U Krapini obilježena 34. obljetnica osnivanja Hrvatske demokratske zajednice u KZŽ- Plenković obećao veće plaće i mirovine

U Festivalskoj dvorani Krapina je danas, 25. ožujka svečano obilježena 34. obljetnica osnivanja Hrvatske demokratske zajednice u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Uz mnoge uvažene goste, saborske zastupnike, državne tajnike i domaćine, zamjenika gradonačelnika Krapine i predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Krapina Ivicu Hršaka te predsjednika Županijskog odbora HDZ-a KZŽ, gradonačelnika Krapine i saborskog zastupnika Zorana Gregurovića, obilježavanju je prisustvovao i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

U ime zagorskih načelnika i gradonačelnika okupljenima se obratila načelnica Općine Lobor i saborska zastupnica, Ljubica Jembrih, naglasivši kako je Hrvatska demokratska zajednica stranka, ta koja je bila ključna u oblikovanju moderne Hrvatske.

-Utemeljitelj Hrvatske demokratske zajednice, doktor Franjo Tuđman, sigurno bi bio danas ponosan na uspjehe naše Vlade. Danas mogu ponosno reći da smo ostvarili značajna postignuća u izgradnji naše domovine i unapređenju života svih naših građana. Naša stranka sa zalaže za jačanje gospodarstva, poticanje poduzetništva te stvaranje boljih uvjeta za sve građane kako naše županije, tako i diljem Lijepe naše. Stvorene su jednake prilike za sve- kazala je Jembrih te izdvojila nekoliko najvažnijih demografskih projekata koji su realizirani.

-Uvedeni su besplatni školski obroci u osnovnim školama, osigurana je 1,5 milijarda eura za jednosmjenski rad osnovnih škola, osigurani su besplatni udžbenici, povećane su državne stipendije i povećana je studentska satnica, pokrenuta je izgradnja i obnova više od 800 dječjih vrtića, povećan je broj ugovora na neodređeno kod mladih, poticajnim mjerama povećan je broj mladih poljoprivrednika za 31 posto, uloženo je preko 2 milijarde eura u bolnice i druge zdravstvene ustanove, donesen je Zakon o inkluzivnom dodatku za osobe s invaliditetom, povećana je naknada za roditelje njegovatelje, donesen je Zakon o osobnim asistentima, povećane su plaće državnim i javnim službama, povećane su mirovine, uvedeno je posebno kazneno djelo femicida i strože kazne za nasilje nad ženama. Programom “Zaželi” zaposleno je više od 22 tisuće žena koje pružaju skrb za 129 tisuća naših starijih i nemoćnih- nabrojala je Jembrih neke od projekta koji su realzirani.

Saborski zastupnik Žarko Tušek istaknuo je kako je tijekom pandemije Vlada spasila gotovo 800 tisuća radnih mjesta u realnom sektoru, i gotovo 130 tisuća tvrtki i poduzetnika.

-Jedan od stupova politike naših Vlada i prve Vlade i ove druge Vlade je prije svega odgovoran odnos prema onim ljudima koji žive u poslovnoj zajednici, prema gospodarstvu, jer smo svjesni da samo jako i moćno gospodarstvo, pogotovo gospodarstvo koje je izvozno orijentirano može biti temelj stabilnosti svih naših društvenih i ekonomskih procesa. Tada u tom trenutku odgovorili smo svim svojim znanjem i svim svojim umijećem- rekao je Tušek te dodao da su se ubrzo nakon toga dogodili i potresi.

-U toj godini kada smo se pripremali iznaći rješenje za strahote koje su se dogodile, a jedan dio ljudi ovdje u Hrvatskom zagorju je ostao bez svojih kuća i bez svojih domova, zadesila se strahota koju opet nismo mogli očekivati. Stravična i sramotna Ruska agresija na slobodu Ukrajinskog naroda i na slobodu Ukrajinske države koju samo mi koji smo to prošli možemo razumjeti u kompletnosti, je promijenila gospodarske tokove, energetske tokove, kompletnu sigurnost svega onoga što smo tada stvarali. I tada smo uspjeli. Iako su neki od naših političkih konkurenata tada govorili da će Hrvatska imati stotine tisuća novih izgubljenih radnih mjesta, da ćemo doživjeti ekonomski krah i ekonomsko havariju, to se, naravno, nije dogodilo. Zašto se nije dogodilo? Zato što postoje neki koji znaju, zato što postoje neki koji su i u takvim trenucima bili spremni odgovoriti nizom paketa mjera. Od tada do danas bilo ih je 8 vrijednih gotovo 7.7 milijardi eura. Uspjeli smo stabilizirati sve naše ekonomske tokove, sve naše poslovne procese i našem gospodarstvu, ali i našim građanima dati jednu sigurnost, jednu stabilnost i jedan osjećaj prirodnog i normalnog okruženja i osjećaj perspektive– poručio je Tušek te kazao da je posljedica toga da je Hrvatska danas u jeku svih tih kriza jest nikada ekonomski jača i stabilnija.

Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sokolić kazao je da mu je drago da mogu danas u Festivalskoj dvorani pokazati slogu i jedinstvo i da samo tako mogu naprijed i graditi budućnost.

Sadašnjost treba živjeti, a povijest treba poznavati. Povijest je učiteljica života. Mi zagorci smo posebno ponosni na našeg prvog predsjednika i utemeljitelja doktora Franje Tuđmana i zato naša zajednica nosi njegov naziv. Mi smo ponosni, i kada ruku stavimo na srce pokazujemo ljubav prema domovini, jer se čuva na srcu- rekao je Sokolić, te zahvalio svima koji su na bilo koji način u ove 34 godine obnašali dužnost, bilo predstavničkog ili izvršnog tijela lokalne i regionalne samouprave.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ – a i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović svima je poželio dobrodošlicu u srce Hrvatskog zagorja, u kako je rekao hram kulture gdje se samo HDZ može okupiti jer su svi drugi kao što se sad vidi prilično nekulturni.

-Drago mi je da ste ovdje da kažemo hvala onima koji su imali hrabrosti krenuti u osnivanje naše stranke u vremenima kad to nije bilo lako, u vremenima kad je to bila opasno. Ponosni smo na njega i na sve ljude koji su nas u tim teškim vremenima vodili, i nitko nikad, ali nikad ne može nadvisiti ono povjerenje koje je Hrvatski narod imao u svoje branitelje, u našeg prvog predsjednika, utemeljitelja samostalne i slobodne Hrvatske, doktora Franje Tuđmana– kazao je Gregurović.

Kazao je i kako je protekle godine proslavljeno 30 godina od puno osnutka Općina u Krapinsko zagorskoj županiji, jer je većina Općina osnovana 1993. godine, te kako se je na svečanim sjednicama uvijek prisjetio riječi gospodina Jarnjaka-” Do sake hiže voda do sake hiže cesta”, i kada je čuo kako je u Desiniću onda postojao kilometar asfaltiranih cesta, da vodovoda skoro nije bilo, da su lampe bile samo u centru, a danas praktički imamo svu infrastrukturu.

-Ne da imamo svu infrastrukturu, već i puno onoga što je nadograđeno i napravljeno kroz svo ovo vrijeme, ali i puno onoga što se sad radi, a drugi si za to pokušavaju pripisati zasluge- zaključio je Gregurović, te dodao da ih ova Vlada ne dijeli na mi ili oni jer ne postoji ni jedan grad i općina u županiji u kojem se nešto nije radilo iz državnog Proračuna i iz Europskih fondova, jer to što se radi radi se za sve.

Predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, član predsjedništva HDZ-a, župan Varaždinske županije i nositelj liste HDZ-a za III. izbornu jedinicu Anđelko Stričak naglasio je kako će zahvaljujući inicijativi tada saborskog zastupnika, a danas ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habjana, u idućih godinu dana planina Ivančica dobiti status Parka prirode.

-O tome se godinama priča, a sad smo najbliže do statusa. Do sad ni jedan takav krajolik koji je bio zaštićen, nikad se nije dogodilo da su žitelji tog kraja tražili da se makne, znači to je samo dobro i puna podrška svima u tome- rekao je Stričak, te kazao da će dati sve od sebe i pobijediti na izborima.

Okupljenima se na kraju obratio Andrej Plenković predsjednik HDZ –a i Vlade RH, u dvorani koja, kako je rekao okuplja pobjednike.

-Ova III. izborna jedinica je na proteklim izborima ostvarila povijesni rezultat sa pet mandata. Tih pet mandata dali su ogroman doprinos najmarljivijoj pobjedi HDZ-a 2020. godine kad smo najuvjerljivije pobijedili sa preko 60 posto glasova- kazao je Plenković.

-Nakon pandemije, gdje smo spasili 800 tisuća radnih mjesta i gotovo 130 tisuća tvrtki, poduzetnika i obrtnika, nakon potresa i agresije Rusije nad Ukrajinu, riješili smo krizu tako da već više od dvije i pol godine nitko ne plaća tržišnu cijenu struje, plina, benzina, dizela i plavog dizela. Danas svi plaćate pola tržišne cijene struje, plaćate plin jeftiniji nego što bi bio da nema državnih subvencija, plaćate naftne derivate jeftinije. A zašto to radimo? Radimo to zato što smo svjesni da je ovo trenutak u kojem postoji samo jedan jedini akter koji može stati iza hrvatskog radnika, poduzetnika i obitelji, a taj akter zove se država, i to država predvođena Vladom HDZ-a, koja je vodila računa o tome da ključno načelo socijalne kohezije u ovako velikoj krizi bude ispunjeno do kraja, da baš nitko ne ostane sam i da je uvijek tu čvrsta, pouzdana ruka koja će omogućiti da baš nitko u hrvatskom društvu ne ostane po strani, da ovu krizu prebrodimo zajedno, da ostanemo na nogama i osiguramo gospodarski rad. E to je dragi prijatelji rezultat HDZ-a i politike naše Vlade- poručio je Plenković dodavši da imamo gospodarski rast 5 puta veći od prosjeka.

-Vodeći računa o svemu što smo napravili i onome gdje je Hrvatska danas, svjesni smo da treba učiniti još puno toga. Svjesni smo da nije svima idealno, i da postoji uvijek puno prostora da napravimo još. Zato smo radeći kampanju za ove izbore odlučili definirati da ćemo u iduće 4 godine dostići prosječnu razinu razvijenosti sa 75 na 80 posto EU, da ćemo investicijski krediti rejting dignuti za stepenicu, i da ćemo prosječnu mjesečnu neto plaću dignuti na 1600 eura, da ćemo minimalnu plaću dignuti na 1250 eura bruto, da ćemo ogromnim investicijama u predškolsko obrazovanje osigurati da do 2030. godine svako hrvatsko dijete bilo gdje da živi ima mjesto u dječjem vrtiću– rekao je Plenković, te poslao poruku svim majkama, da će za svako rođeno dijete majke dobivati godinu dana mirovinskog staža, a dobna granica odlazaka u mirovinu smanjit će se za godinu dana po djetetu. Dodao je i da će povećati prosječne mirovine na 750 eura i nastaviti sa energetskom tranzicijom.

U glazbenom programu obilježavanja 34. obljetnice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice u Krapinsko – zagorskoj županiji nastupala je Mirela Bačani Đundek.

tleljak/zip.com.hr 25.03.2024.

Aktualno

Exit mobile version