Društvo

Mirjana Štahan sa svojim “Jurjevskim beciklinom” odnijela pobjedu na ovogodišnjim Babičinim kolačima

Tradicionalna manifestacija “Babičini kolači” u Krapini stigla je kraju, a lentu zagorske “najbabice” ponijela je Mirjana Štahan  iz Zlatara sa svojim kolačem ”Jurjevski beciklin”.

Drugo mjesto za kolać ”Vesnini paketići” osvojila je Ljubica Radovečki iz Svetog Križa Začretja, dok je treće mjesto osvojila Biserka Hajdek sa ”Salovnjakima” iz Zlatar Bistrice.

Tako se sljedeće godine manifestacija Babičini kolači seli u Zlatar, a Mirjana Štahan opisala je svoj pobjednički kolač “Jurjevski beciklin”.

-Jurjevski beceklin je jedna istinita priča stara 100 godina. To je kolač od moje prabake, a priča ide tako: Došel je vujec s Amerike i kupil je za Jurjevo nećaku beciklin. I kak to po selu brzo ide, malo selo-glas je grdi, a Juri je puno h selu, mali dečec Jurica je to videl i rekel tati, tata kupi i meni beciklin i ja sam Jurica. Veli tata, a kak bi ti kupil, jedva sam hižu sklepal, nemame sad, kad buš stareši bum ti kupil. Dečec je bil žalosten, plakal se, nema becikla. Ali kako bake uskaču uvijek jer baka je baka, razmišljala je kak da utješi svoje unuče i rekla: Mišek Jurica, budi dobri, baka bu ponoći tebi napravila beciklina, kojega buš držal v ruki i gledel i kojega buš mogel jesti. Baka cijelu noć nije mogla spati, i zmislila je kak beciklin zgleda, složila ga je i dečec je bil zadovoljan- ispričala nam je baka Mirjana, dodavši kako ona ima četvero unučadi.

Predsjednik ocjenjivačkog suda i član Časnog suda Hrvatskog kulinarskog saveza Branko Čukelj kazao je kako je izbor bio jako velik, i kako mu je drago da se svake godine prijavljuju i nove babice.

-Koliko god su babice zasićene i nemaju ideja, pojavljuju se sa novim kolačima i tortama. Pobjednički kolač bio je izvrstan. Njezina prezentacija samog kolača je jako dobra, ona to opiše vrhunski, i sam kolač je bio izvrstan- rekao je Čukelj.

Župan Željko Kolar kazao je da je pobjednici ovo 15-ti nastup na Babičinim kolačima, a prvi puta nije došla iz razloga jer nije znala.

-Ovo je jedna lijepa priča i dokaz da je naš žiri vrlo strog i pravedan. Krapina je dvije godine za redom bila domaćin, i po tome možete vidjeti da se ne gleda tko je od kuda, već se gleda kakva je kvaliteta kolača, koliko je truda trebalo uložiti da se kolač napravi, koliko je autohton i koliko je to nasljeđe. Zahvaljujem se svim babicama, njihovim obiteljima koje su im pomogle da dođu ovdje, jer su neke bake u visokim godinama, no ne odustaju u pečenju kolača i sudjelovanja u manifestaciji i to daje čitavu draž ovoj manifestaciji- kazao je Kolar te pozvao sve hotelijere i ugostitelje da koriste te recepte, da ih uvrste u svoje menije, jer i mi kad smo turisti želimo probati nešto autohtono i što predstavlja tu regiju.

https://zip.com.hr/wp-content/uploads/2024/04/0-02-05-f4edf0686ab95e1fd96e2698a9d28e514d6ecc74de5bd2e1d3e27c04c1665cf1_74fc43e318dd742b.mp4

tleljak/zip.com.hr 13.04.2024.

Aktualno

Exit mobile version