Politika

Zakon o izbornim jedinicama izglasan – trećoj dodane općine iz Zagrebačke županije

U četvrtak, 28. rujna 2023. Hrvatski sabor izglaso novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji ne mijenja postojeći izborni sustav, ali mijenja izgled nekih izbornih jedinica.

Samim time, prema analizama oko petina birača promijenit će jedinicu u kojoj je sada, potporu novom Zakonu dalo je 77 zastupnika, dok ih je 56 bilo protiv.

Tako će birači na slijedećim parlamentarnim izborima birati zastupnike u Sabor po postojećem modelu. Kao i do sad bira se 14 zastupnika u svakoj od 10 izbornih jedinica, osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina, a hrvatska dijaspora bira tri.

Prema analizama ove promjene najviše će osjetiti birači Grada Zagreba, koji se sada dijeli na tri izborne jedinice (do sad ih je bilo četiri), tako da po novom Zakonu Zagreb spada pod prvu, drugu i šestu izbornu jedinicu.

Treća izborna jedinica obuhvaća i dalje Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, a prema novome dodane su još i neke općine iz Zagrebačke županije, koje prema geografskom položaju pripadaju Zagorju. Tako su dodane, kako je bilo i najavljeno u prijedlogu općine: Bistra, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća.

Prijedlog izbornih jedinica – izvor Vlada

zip.com.hr/Foto: Hrvatski sabor – glasanje – screenshot HRT 29.09.2023.

Aktualno

Exit mobile version