Politika

U Hrvatskom saboru malo žena, ali su zato najglasnije – bravo zastupnice!

Zasjedanje Hrvatskog sabora, izuzmemo li ovu najavljenu izvanrednu sjednicu, završilo je 15. prosinca, a odrađeno je 40-ak zasjedanja, pa su objavljene i neke statistike.

Tako se tijekom tih 40-ak jesenskih zasjedanja, 40-ak zastupnika javilo za riječ po deset puta i manje, a nijednom njih osmero. Zato su izuzetak desetoro zastupnica i zastupnika koji su govorili sto i više puta.

Tri najaktivnije zastupnice

Kako piše Index hr, najviše puta u Saboru govorile su zastupnice: Dalija Orešković (194) iz Stranke s imenom i prezimenom, Marija Selak Raspudić (171) – Most i Anka Mrak Taritaš (156) iz Glasa. Slijede ih Mostov Miro Bulj (128), Socijaldemokrat Domagoj Hajduković (117), Mostov Nikola Grmoja (116), DP-ov Davor Dretar (105), Mostov Marin Miletić (104) te SDP-ove Andreja Marić (103) i Sabina Glasovac (100).

Nisu sve bili govori, prema podacima, pa je tako Orešković, koja je ukupno govorila 194 puta, 70 puta je replicirala, 20 puta odgovorila na repliku, a 37 puta prijavila povredu Poslovnika. Mrak Taritaš, koja je imala 156 govora, od toga je bilo 48 replika, 36 odgovora na njih i 18 povreda Poslovnika. Selak Raspudić je tu bila ipak najbolja jer je govorila 171 puta, od toga replicirala samo devet puta, na repliku odgovorila 46, a povredu Poslovnika prijavila 28 puta.

Kako prema podacima, zastupljenost žena u našem Saboru je svega oko 19 posto, ovo je zaista impresivan rezultat- bravo zastupnice.

Još moramo istaknuti aktivnije zastupnike, pa je tako zastupnica Radničke fronte Katarina Peović govorila 98 puta, kao i Suverenist Marijan Pavliček i HDZ-ovi Majda Burić i Josip Borić, koji su se javili po 96 puta. Podaci su to sa raspravama do 6. prosinca ove godine – nešto malo će se vjerojatno statistika promijeniti obzirom da je zasjedanje bilo do 15. prosinca, a i najavljena je, kako se zna i 20. izvanredna sjednica Hrvatskog sabora u srijedu i četvrtak 20. i 21. prosinca 2023. godine.

Najmanje aktivni u raspravama

Rasprave su tako prošle bez riječi od HDZ-ovih zastupnika Dražena Barišića i Ivana Budalića, Gorana Dodiga (HDS) te nezavisnih Vladimira Bileka, Vinka Grgića, Ermine Lekaj Prljaskaj, Miroslava Škore i Sanje Udović.

Zlatko Hasanbegović (Blok), HDZ-ovi Ante Sander i Nataša Tramišak te Irena Šimunić (NZ) javili su se samo jednim za riječ, po dva puta govorili su: Robert Jankovics (NZ) i HDZ-ova Magdalena Komes, tri puta Rajko Ostojić (SD), po četiri: puta Marijana Balić (HDZ), Stjepan Kovač (HSS), Marin Mandarić (HDZ), Milorad Pupovac (SDSS) i Predrag Štromar (HNS), a po pet puta Dragana Jeckov (SDSS) i Žarko Tušek (HDZ) itd.

Nameće se podatak da više od petine zastupnika nije baš aktivno, jer su se javili za riječ deset puta i manje. Prema dostupnim podacima zastupnici u sabornici tijekom jesenskog zasjedanja govorili su 5250 puta , ali je zato bilo dosta replika – skoro 70 posto njihovih govora.

zip.com.hr 19.12.2023.

Aktualno

Exit mobile version