Parlamentarni izbori 2024.

U Hrvatskoj započela dvodnevna izborna šutnja!

Noćas je u ponoć počela dvodnevna izborna šutnja u Hrvatskoj, čime je završilo 17 dana duga službena promidžba uoči izbora.

Izbori će se tako održati u srijedu, odnosno sutra, 17. travnja 2024. godine, a dok je šutnja na snazi, zabranjena je svaka izborna promidžba. Zabranjeno je objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, kao i objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Za kršenje izborne šutnje zakon nije propisao novčane kazne, no Državno izborno povjerenstvo (DIP), kao i na prijašnjim izborima, poziva sve izborne sudionike te druge pravne i fizičke osobe da šutnju poštuju. To se odnosi i na medije, ali i društvene mreže kao i na slanje SMS-ova biračima i slično, naglasili su iz DIP-a. 

Budući da se velik broj biračkih mjesta nalazi u školama, resorno ministarstvo pozvalo je osnovne i srednje škole da nastavu u utorak završe do 18.30, kako bi birački odbori školske prostorije pripremili za glasovanje. Izborna šutnja u Hrvatskoj traje do sutra u 19 sati, tj. do zatvaranja oko 6500 biračkih mjesta. 

zip.com.hr 16.04.2024.

Aktualno

Exit mobile version