Infrastruktura

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Bačić danas i u radnom posjetu Gradu Krapini

U ponedjeljak, 12. veljače 2024. godine, potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić prilikom obilaska Zagorja, posjetio je i Grad Krapinu.

U Gradskoj vijećnici Krapina ministar Bačić održao je sastanak sa gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem i suradnicima, na kojem je potpisana Odluka o primopredaji predmeta državne imovine na daljnje upravljanje i rješavanje Gradu Krapini.

Naime, Odluka je donešena sukladno novom Zakonu o upravljanju i raspolaganju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović naglasio je kako su preko Udruge gradova nekoliko godina poticali da se takav Zakon donese, i da mu je drago što je ovaj problem na koji su ukazivali prepoznat.

-Ima puno predmeta za koje ministarstvo nema kapaciteta što se tiče ljudskih resursa i potencijala, a isto tako je činjenica da kad se ide u bilo kakve projekte, dali infrastrukturne ili neke druge, bitno je imati riješene imovinsko-pravne odnose, jer to je preduvjet za izdavanje građevinske dozvole i kasnije apliciranje. Kod nas u Zagorju nema velikih čestica, nema velikih parcela, ali dovoljno je da imate parcelu od nekoliko kvadrata pa da se ne može neki projekt riješiti. Grad ima dosta zahtjeva i predmeta vezanih za grad, i taj dio će rješavati Županija, a mi kao Grad preuzimamo predmete za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa od fizičkih ili pravnih osoba- objasnio je Gregurović dodavši da će se na takav način taj proces značajno ubrzati i nekretnine stavljati u funkciju.

-Pohvaljujem donošenje tog Zakona, ali i zahvaljujem na razumijevanju i potpredsjedniku Vlade i njegovim suradnicima što su krenuli tim korakom, vjerojatno će se u praksi pokazati da će neke stvari trebati doraditi, ali ono što je najvažnije da je napravljen taj prvi korak. Danas smo preuzeli 4 predmeta što se tiče fizičkih i pravnih osoba s područja grada, a na Županiju su predani predmeti za koje je Grad također dao zahtjeve-rekao je Gregurović.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Branko Bačić istaknuo je kako što se tiće građana Grada Krapine, definitivno neće nitko ažurnije i promptnije rješavati imovinsko-pravne odnose od gradonačelnika i suradnika.

-Gradonačelnik je prije svega prvi zainteresiran, upoznati je u cijelosti sa značajem tog rješavanja te nekretnike i samim time bez da dodatno elaboriramo što to znači kada umjesto jednog tijela državne uprave, rješava 46 tijela diljem Hrvatske, koliko je to optimalnije i racionalnije i jeftinije za naše građane. Mislim da je ovaj Zakon vrlo dobar i ovo je tek prva faza- kazao je Bačić te dodao da je uvjeren da će sad rješavanje tih predmeta biti brže i efikasnije.

tleljak/zip.com.hr 12.02.2024.

Aktualno

Exit mobile version