Društvo

Obilježena 80. obljetnica formiranja Drugog zagorskog partizanskog odreda

U Špičkovini je danas, 7. listopada 2023. godine, održano obilježavanje 80. obljetnice formiranja Drugog zagorskog partizanskog odreda.

Na samom početku okupljene je pozdravio je predsjednik Zajednice  antifašističkih udruga KZŽ Đorđije Popović.

-Drago mi je da smo se okupili u ovako velikom broju da obilježimo ovako značajan datum u povijesti zagorskih boraca- rekao je Popović.

Na obilježavanju je bio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je sve okupljene pozdravio i kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

-Ponosno danas ovdje stojim zbog 205 zagorskih muži koji su 1943. formirali Drugi zagorski partizanski odred, ali i onih koji su 1942. formirali Prvi zagorski partizanski odred te svih onih koji su se odazvali pozivu da uzmu oružje u ruku i brane svoju Domovinu-poručio je Kolar te naglasio važnost učenja povijesti kroz obrazovni sustav.

-To je jedina garancija da će nove generacije znati na kojim temeljima je nastala Hrvatska država i koju su žrtvu podonijeli antifašistički borci i partizani, i kojoj sili su se i zašto suprotstavili.Ljudi su ulazili u antifašistički pokret jer su željeli živjeti u miru i slobodi i graditi budućnost za svoju djecu-naglasio je Kolar.

Gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, poželio je svima dobrodošlicu, te kazao kako se u današnje vrijeme zaboravlja i falsificira povijest.

Tragično je da su se na žalost i u Zagorju dogodila dva događanja uništavanja spomenika NOB-u i žrtvama fašističkog terora. Jedan u Pregradi u samom centru, a drugi još tragičniji, u Cerju Jesejanskom. Tamo nije spomenik parizanima u užem smislu riječi, nego je spomenik podignut streljanim seljanima koji su pali kao žrtva osvete, jer je u Cerju napadnut poglavnikov zdrug- rekao je Hanžek te dodao kako je ovo prilika da se sjetimo tih događanja.

-Ja vama koji pamtite i koji možete govoriti, šaljem poruku, da u svakom trenutku treba podsjećati, jer mladim generacijama već povijest 1991. je daleka. To je razumljivo, jer nama je 60-ih partizanska borba bila daleka povijest, kao mlađim generacijama Domovinski rat. Treba podjećati na žrtve i one koji su dali najviše za slobodu, a to je život i zdravljekazao je Hanžek.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, je istaknuo da nikakva privrženost demokraciji ne može tolerirati prihvaćanje simbola i pokliča što podsjećaju na najtamnije razdoblje povijesti.

-NOB su u Hrvatskoj i ostalim dijelovima Jugoslavije poveli upravo komunisti, a crvena petokraka je bila simbol borbe za slobodu i simbol pobjede. I zato istinu trebaju znati svi kojima je stalo do Hrvatske i njezine budućnosti. Želim da Hrvatska napreduje i svoju budućnost gradi na svjetskim tradicijima antifašističke borbe. Nadam se da će hrvatsko društvo smoći snage da se na pravi način suoči s punom istinom o 2. svjetskom ratu i NOB-u-rekao je Habulin.

Bivši predsjednik u dva mandata Stjepan Mesić istaknuo je kako se danas slavi važan dan za slobodu.

-Imamo političkih strašila koji na žalost traže da se zabrani crvena zvijezda. Crvena zvijezda je svjetski simbol borbe protiv nacifašizma, to je simbol borbe za građanska prava i prava čovjeka. Imali smo čete, odrede, brigade, korpuse i divizije da bi završili 2. svjetski rat sa 4 armije od kojih je jedna oslobila i Trst, ali u toj NOB za sve je bila mjesta, Srbe i Hrvate, imali smo mađarsku brigadu, čehoslovačku brigadu, talijanska brigada, čak i njemačku jedinicu, imali smo sve zastupljeno jer su svi sudjelovali u toj narodnooslobodilačkoj borbi i na to moramo biti ponosnirekao je Mesić.

U popratnom programu nastupili su Barbara Othman, Marijan Krajna, Mješoviti pjevački zbor Lira i Puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Špičkovina. Svečanost je održana u vatrogasnom domu DVD-a Špičkovina.

tleljak/zip.com.hr 07.10.2023.

Aktualno

Exit mobile version